Międzynarodowy dzień bez mięsa

Opublikowano: 20.03.2012
Autor: BernadettaP
Międzynarodowy dzień bez mięsa
Z okazji międzynarodowego dnia bez mięsa chciałam Wam przedstawić kilka propozycji, które doskonale się sprawdzą i nie wymagają wielu kulinarnych umiejętności.

Na śniadanie proponuję dwie pasty twarogowe: z kiełkami pszenicy oraz z orzechami. 

 Do przyrządzenia pasty orzechowo- pomidorowej potrzeba:

  20 dag sera twarogowe trzykrotnie mielonego

   4 suszone pomidory z zalewy 

   5 dag orzechów włoskich łuskanych 

   sól 

   pieprz 

   3 łyżki śmietany 12 lub 18 %

Pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę. Schłodzony ser mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone pomidory oraz drobno posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu ze świeżym pieczywem.


 Międzynarodowy dzień bez mięsa


Bardzo szybko przygotujemy również pastę z kiełkami pszenicy. Potrzebować będziemy tylko:

20   dag trzykrotnie mielonego sera

6      suszonych pomidorów z zalewy

2      łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem

1 duża garść kiełków pszenicy

sól i pieprz

Do mielonego białego sera dodajemy odsączone z zalewy i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Kiełki pszenicy dokładnie płuczemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem, drobno siekamy, dodajemy do sera. Dosypujemy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem (ja użyłam tych z firmy Kamis z linii Spécialité). Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

 Międzynarodowy dzień bez mięsa

Na obiad proponuję dziś pierogi z kaszą gryczaną lub jęczmienną Do przygotowania pierwszych z nich potrzebne będzie:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

1 szklanka wrzącej wody

 1/2 szklanki kaszy gryczanej

6 średnich pieczarek

1 średnia marchew

1 czubata łyżka sproszkowanych suszonych grzybów

2 łyżki koperku

 olej rzepakowy

 sól               

 pieprz

średni pomidor

1 mała cebula

mąka pełnoziarnista do podsypania stolnicy

   

Marchew i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw wraz ze sproszkowanymi grzybami (proszek uzyskałam używając rozdrabniacza, ale można do tego celu użyć np. elektrycznego młynka do kawy), doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Mąkę pszenną mieszamy z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej, wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Koperek dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, drobno siekamy i dodajemy do ciasta, energicznie zagniatamy, aby składniki ładnie się nam połączyły (koperek można też dodać do mąki przed wlaniem wody, ale wrzątek nam go mocno "zmaltretuje", dlatego lepiej jest dorzucić go już na końcu). Ciasto rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Na 2-3 łyżkach oleju smażymy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli, dusimy 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Pierogi odcedzamy, gorące polewamy cebulką z pomidorem.

 

 Międzynarodowy dzień bez mięsa

Do przyrządzenia pierogów z kaszą jęczmienną potrzebne będą natomiast:

2szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

 1 szklanka wrzącej wody

1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

1/4 małej czerwonej papryki

1/4 małej żółtej papryki

1/4 małej zielonej papryki

1/2 małej cukinii

1 średnia marchewka

olej rzepakowy

sól

pieprz

2 łyżeczki suszonego lubczyku

1 średni pomidor

mała cebula

mąka pełnoziarnista do podsypania stolnicy

 

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przesmażamy razem z marchewką na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cienkie paski o długości około 0,5 cm, dodajemy do marchewki i cukinii i smażymy razem jeszcze 3-4 minuty. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw wraz z roztartym w dłoni lubczykiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Mąkę pszenną mieszamy z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej, wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Na 2-3 łyżkach oleju smażymy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli, dusimy 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Pierogi odcedzamy, gorące polewamy cebulką z pomidorem.

 Międzynarodowy dzień bez mięsa

Do obiadu możemy również podać kolorowe zdrówko na talerzu. Do jego przyrządzenia potrzebne są:

   1 średnia marchewka

   1/2 mała cukinia

   2  łyżki oleju rzepakowego

   1 łyżka octu winnego

   sól

   pieprz czarny świeżo mielony

 

   Marchewkę obieramy, dokładnie myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie paseczki (ja użyłam do tego celu obieraczki do warzyw). Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ i również tniemy na cieniutkie długie paseczki. Warzywa zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach hartujemy zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Dodajemy ocet i olej, doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na talerz lub na półmisek i obficie posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 Międzynarodowy dzień bez mięsa

A na deser proponuję banany smażone w papierze ryżowym. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, a do ich przyrządzenia potrzeba tylko:

     2 banany

    papier ryżowy

    sezam prażony

     czekolada gorzka

    olej rzepakowy

 

Banany obieramy ze skórki i kroimy po skosie na około 8-10 kawałków. Olej mocno rozgrzewamy. Papier ryżowy nasączamy mocno wodą i zawijamy w niego kawałki bananów. Pakieciki smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Nadmiar tłuszczu odsączamy przy pomocy ręcznika kuchennego. Gorące banany posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą oraz prażonym sezamem.

Międzynarodowy dzień bez mięsa 

Polecam i życzę smacznego :) 

 

 

 

 

prymat