Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Me gusta langusta

Dziś o tym,co zrobiłam z nagrodą za zaszczytny tytuł blogera miesiąca ? ... Otóż, wydałam moją małą fortunę na chwilę szczęścia, mix składników i smakowych doznań, bo czyż pieniądze nie są po to by cieszyć się życiem ?

    Na co dzień jestem realistką, gotuję według gustów akceptowanych przez wszystkich członków rodziny i według ustalonego budżetu.
Ot życie i codzienność można by rzec..
Jednak jak pewnie wiecie, ostatnio spotkało mnie wielkie szczęście- zostałam blogerem miesiąca i otrzymałam nagrodę w postaci 500 zł.
Duża suma, duże szczęście, adrenalina !!!
Mogłam przez chwilę pomarzyć i zrobić z nimi co tylko dusza zapragnie.
Bezcenne uczucie !!!
I choć racjonalnie myśląc powinnam była za nie kupić jakiegoś technicznego pomocnika w kuchni, mimo krytyki bliskich wybrałam jednak chwilę podniebnego szczęścia.

Postanowiłam za te pieniądzę, przygotować obiad jakiego jeszcze nie było w moim domu, coś graniczące prawie z luksusem. Padło na homara i wykwintne wino !

Me gusta langusta

Me gusta langusta

Dużo wokół tego było zawirowania, najpierw musiałam zamówić,a potem oczekiwać, nie mając nawet gwarancji,że sprzedawcy uda mi się go załatwić świeżego (tj.żywego)! Potem okazało się,że przywieziono mi langustę lub tkz. homara kolczastego i całe moje teoretyczne przygotowanie do homara ze szczypacami padło w gruzach. Jak to kolczasty? A gdzie szczypce? I co ja mam teraz zrobić ? Sprzedawca jednak był mega profesionalny, zapewnił mnie,że langusta jest nawet bardziej ceniona od „zwykłego” homara,a wypatroszenie jej jest dziecinnie proste! I rzeczywiście mówił prawdę, poradziłam sobie z langustą bez problemów, potraktowałam ją jak homara, a problem twardych szczypiec rozwiązał się sam, bo ich nie było :)

A zrobiłam to dokładnie tak:

1. Ostrym nożem wbiłam się w pancerz langusty, a potem przeciełam ogon wzdłuż

Me gusta langusta
Me gusta langusta 
2. Ponieważ jestem praworęczna, obróciłam deskę z langustą i kontynuowałam cięcie wzdłuż tym razem idąc w stronę głowy.

Me gusta langusta 
3.Tak wyglądała langusta po przecięciu wzdłuż na pół : piękne białe "mięsko" i kolorowe wnętrzności.
Me gusta langusta 
4. Wnętrzności usunełam, a całą langustę dokładnie wypłukałam.
 Me gusta langusta

5.Ponieważ postanowiłam ugotować z langusty spaghetti, jedną połowę zostawiłam w całości ( dla dekorcji i efektu), a drugą pociełam na mniejsze kawałki. Jeśli nie interesuje nas efekt "wow" na talerzu można pociąć obydwie połówki.

Me gusta langusta 
6. Nastąpnie przygotowałam wszystkie składniki potrzebne do ugotowania
spaghetti alla langusta 

Me gusta langusta
składniki dla 2 osób i dziecka :
langusta 500 gr
wino białe wytrawne 100 ml
spaghetti 250 -300 gr
1/2 papryczki chili
1/2 łyżeczki papryki słodkiej Prymat
1 ząbek czosnku
150-200gr pomidorków daktylowych bez skórki
pęczek swieżej bazyli
mała cebulka biała
olej z oliwek extra vergin do smażenia 

Ponieważ langusta potrzebuje tylko kilku minut gotowania, zaczełam od wrzucenia spaghetti do wrzącej wody.
Następnie na patelni, na kilku łyżkach oleju extra vergin zeszkliłam posiekaną cebulkę i czosnek, chili i słodką paprykę; zarumieniony czosnek usunełam dodałam langustę.

Me gusta langusta

Po minucie podlałam białym winem i doprowadziłam do jego wyparowania ( wszystko robię na dużym ogniu)

Me gusta langusta 
Po odparowaniu wina dodałam świeże pomidorki daktylowe bez skórki i bazylię. Doprawiłam szczyptą soli i pieprzu.

Me gusta langusta 
Po minucie duszenia sosik do spaghetti wyglądał tak:

Me gusta langusta

Wyciągnełam większe kawałki langusty i dodałam ugotowane al dente spaghetti:

Me gusta langustanastępnie bardzo dobrze je wymieszałam, by całe pokryły się sosem.

Efekt końcowy wyglądał tak:

Me gusta langusta

Było troszę zamieszania przy sesji, gdyż na to wykwintne danie czekały już głodne widelce, musiałam robić ekspresowe fotki, a do tego kiedy robiłam dokładnie trzecie zdjęcie zadzwonił dzwonek do drzwi i okazało się,że to do mnie :((
 Z tego zamieszania nie udało mi się dobrze ukazać na zdjęciu wina, które wybrałam, a było to Prosecco Brut.
O ile zdjęć krok po kroku mogłam zrobić wiele,efekt końcowy udało mi się zatrzymać tylko na trzech zdjęciach :((

Me gusta langusta

Me gusta langusta

Wykwintne danie, wspaniały delikatny smak langusty, musujące podniebienie bąbelki wszystko to razem sprawiło,że poczułam się jak w niebie. Po takim obiedzie uśmiech nie schodził nam z ust aż do wieczora.
Było cudownie, pysznie i zapamiętam ten dzień na całe życie ! 
A korzystając z okazji pragnę podziękować całemu zespołowi Doradcy Smaku i marce Prymat za wyróżnienie, jak i wszystkim użytkownikom DS, którzy napisali do mnie prywatne wiadomości z gratulacjami i komplementami.
Jesteście wspaniali i to właśnie Wam dedykuję ten post!

Z pozdrowieniami
Iwona 

slodkieniebo 21.10.2015 14:01
Uwielbiam nowe smaki i to danie wygląda fenomenalnie ! :)
IwonaDD 29.12.2013 10:44
musisz pytać w sklepach rybnych,a w większych miastach znajdziesz ją w Makro, zapytaj też na stanowiskach rybnych w supermarketach czy jest możliwość zamowienia;
28.12.2013 22:24
Gdzie można taką langustę zamówić? :)
Cynowa_Beata 27.05.2013 14:30
Wpis jest wspaniały, przepiękne zdjęcia, a pomysł na wydanie nagrody świetny. Nie widzę lepszego sposobu cieszenia się takim wyróżnieniem. :D To powinna być tradycja każdego doradcy miesiąca :D
paulina2157 27.05.2013 14:25
świetny wpis. Twoje wpisy czyta się jednym tchem.
27.05.2013 13:22
Bardzo smacznie wygląda i bardzo dobry opis wykonania dania. Nie dziwię się, że otrzymałaś tytuł "blogera miesiąca" :) Gratuluję! Becia:)
danusia19671 26.05.2013 18:08
Iwonko jestem pod wrażeniem twojego wpisu. Ten wpis jest po prostu rewelacyjny:)
rjustysia 24.05.2013 20:41
Ogromne gratulacje za tytuł Blogera miesiąca :) Jestem pod wrażeniem tego dania, wygląda rewelacyjnie, na każdym etapie przygotowania :)
caralajna 22.05.2013 07:04
na nagrodę blogera sobie zapracowałaś, a pieniążki dobrze wydałaś, mało kto w Polsce jadł taką langustę. wygląda niesamowicie, smaku nie potrafię sobie wyobrazić.. świetne zdjęcia. dla mnie to wpis tygodnia a nawet m-ca czy roku ;)
IwonaDD 21.05.2013 22:35
Kochani dziękuję za miłe słowa - dosłownie "płonę rumieńcem" :))))))))
Mysiunia 21.05.2013 20:49
Cena jest powalająca, ale zapewne warto :) W najbliższym czasie, a nawet chyba w najbliższych latach nie będę mieć takiej okazji :) Spróbowałabym z przyjemnością, ale wolałabym aby ktoś za mnie przygotował takie danie :)
ONY_za_kare 21.05.2013 20:48
No Iwona... Po raz kolejny czapki z głów :) Piękne wykonanie! Smak pewnie cudowny...Świetny pomysł na spożytkowanie nagrody :)
IwonaDD 21.05.2013 20:27
Miszelko dziekuję
miszelka 21.05.2013 20:17
Podzielam zdanie Mysiuni, bardzo przyjemnie czyta się Twoje wpisy. Ten też ma "efekt wow" :)
IwonaDD 21.05.2013 19:55
dziękuję Mysiuniu, miło słyszeć takie słowa :) jeśli chodzi o danie, to choć raz w życiu spróbuj,myślę, że by ci posmakowała, wcale nie ma tam posmaku ryby, jest delikatny, cudowny smak, nawet nie wiem jak go opisać słowami..smak naprawdę wyjątkowy; cena to 240 zł za 1kg, jedna taka langusta waży 400-500 gr;
Mysiunia 21.05.2013 19:47
Osobiście z chęcią bym spróbowała Twojego dania, ale sama bym go nie przygotowała :) Nawet mam wstręt do sprawienia ryby mimo iż bardzo lubię je jeść, a mój chłopak lubi wędkować :) Z ciekawości - ile taka langusta kosztuje?
Mysiunia 21.05.2013 19:44
Jestem pełna podziwu dla Twojego dania :) Gdybyś widziała z jakim zaangażowanie oglądałam zdjęcia i czytałam kolejne etapy - nie mogłam się doczekać efektu końcowego, który pięknie ujęłaś mimo przeciwności losu :) Pomysł na wykorzystanie w pełni zasłużonych pieniążków świetny :) A wyróżnienie należało się w 100% bo wszystkie Twoje wpisy są bardzo interesujące i przyjemnie się je czyta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak