Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło orzechowe w roli głównej.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam masło orzechowe. Mogę je wyjadać łyżkami wprost ze słoika. Masło orzechowe można kupić lub zrobić samodzielnie, wystarczy uprażyć orzeszki ziemne i je zblenować. W tym wpisie przedstawię Wam kilka pysznych propozycji

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam masło orzechowe. Mogę je wyjadać łyżkami wprost ze słoika. Masło orzechowe można kupić lub zrobić samodzielnie, wystarczy uprażyć orzeszki ziemne i je zblenować. W tym wpisie przedstawię Wam kilka pysznych propozycji właśnie z masłem. Zapraszam.

Dla wielbicieli masła orzechowego mam kilka propozycji na jego wykorzystanie w ciastach i deserach. Nawet nie wiecie jak pyszny jest sernik gdy dodacie do niego masła orzechowego lub tort z takim kremem. Sprawdzi się ono również doskonale z kaszą manną i zapiekane w jabłkach. Wszystkie moje przepisy są pyszne, więc bardzo polecam, wybierzcie coś dla siebie, przygotujcie i koniecznie dajcie znać czy smakowało.

 

Moje pyszne przepisy:


1. Kasza manna z masłem orzechowym, miodem i herbatnikami.


Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na kaszę mannę z masłem orzechowym. Pokochałam to połączenie. I już mam kilka nowych pomysłów. A jak jest u Was? Lubicie kaszę mannę? Co pysznego z niej przygotowujecie? Napiszcie koniecznie. Moją kaszę można podać na słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Spróbujcie koniecznie.Zapraszam :)

 

Masło orzechowe w roli głównej.

 

Składniki:

 

Na kaszę:

3 szklanki mleka

6 lekko kopiastych łyżek kaszy manny

4-5 łyżek masła orzechowego

2 kopiaste łyżki miodu prawdziwego


Dodatkowo:

5 dag orzeszków ziemnych

kilka sztuk herbatników maślanych

1 mały banan

sok z cytryny

miód prawdziwy według uznania


Wykonanie:


1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas kaszę mieszając. Gęstą kaszę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie do jeszcze ciepłej dodajemy miód prawdziwy i masło orzechowe, następnie mieszamy do dokładnego połączenia się składników.


2. Tak wykonaną kaszę przekładamy do trzech miseczek.


3. Orzechy drobno siekamy i rumienimy lekko na suchej i gorącej patelni. Banany kroimy w grube plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Herbatniki drobno kruszymy


3. Na kaszę wsypujemy herbatniki, układamy banany, posypujemy orzeszkami i polewamy miodem.


4. Tak wykonana kasza jest gotowa do podania. Podajemy na ciepło lub na zimno.


5. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 3 spore porcje lub 4 mniejsze.

 

2. Sernik z masłem orzechowym.


Nie ukrywam, że uwielbiam serniki, trochę już ich upiekłam. Za każdym razem wymyślam inny i chyba za chwilę braknie mi już pomysłów. Tym razem postanowiłam upiec sernik z moim ulubionym masłem orzechowym, i to był dobry pomysł, nawet bardzo dobry. Sernik wyszedł bardzo pyszny, aksamitny z wyczuwalną nutką masła orzechowego. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Łatwy i szybki w przygotowaniu, 20 minut miksowania i około godzinka pieczenia. Upieczcie koniecznie. Zapraszam :)

 

Masło orzechowe w roli głównej.


Składniki:


Masa serowa:

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym)

5 dużych jajek

1 szklanka cukru

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

15 dag masła lub margaryny

25 dag masła orzechowego


Dodatkowo:

20 dag okrągłych biszkoptów


Wykonanie:

1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masło orzechowe i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.


2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studziłam w piekarniku, a następnie zimny wstawiłam do lodówki.


3. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy i dodać 1 opakowanie cukru waniliowego.

Masło orzechowe najlepiej bez kawałków orzechów.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

 

3. Pieczone jabłka z kaszą manną i masłem orzechowym.


Uwielbiam masło orzechowe, kaszę mannę i jabłka, postanowiłam, więc połączyć to wszystko w jeden deser. Nie uwierzycie jak wyszło pysznie. Zapach i smak nie do opisania. Zróbcie koniecznie na podwieczorek, osobiście zapewniam, że będziecie zachwyceni. Zapraszam :)

 

Masło orzechowe w roli głównej.

 

Składniki:


4 duże jabłka

półtorej szklanki mleka

5 lekko kopiastych łyżek kaszy manny

3 łyżki masła orzechowego

2 łyżki miodu prawdziwego


Wykonanie:


1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Gęstą kaszę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie do jeszcze ciepłej dodajemy miód prawdziwy i masło orzechowe i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.


2. Umyte i dokładnie osuszone jabłka wydrążamy i napełniamy je kaszą manną. Układamy na blaszce do pieczenia.


3. Jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak twarde mamy jabłka.


4. Upieczone jabłka podajemy, a ja smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzą 4 porcje.

 

4. Urodzinowy tort z masłem orzechowym.


Ten tort jest niezwykle pyszny. Czekoladowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z masłem orzechowym, do tego dekoracja z pysznych i chrupiących ciasteczek. Nawet nie wiecie jaki ten tort jest pyszny i jak pięknie pachnie. A jak lubicie masło orzechowe to na pewno Wam posmakuje. Zapraszam:)

 

Masło orzechowe w roli głównej.


Składniki:


Biszkopty x 3:

2 jajka

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki tortowej

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżka kakao

1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Krem budyniowy:

2 szklanki mleka

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru

20 dag masła 82 %

5 kopiastych łyżek masła orzechowego


Dodatkowo:

5 dag mlecznej czekolady

20 dag okrągłych ciasteczek w czekoladzie


Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.


2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty, na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie ucieramy.


3. Przekładanie: Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.


4. Dekorowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej końcówki dekorujemy tort. Część ciasteczek kruszymy i obkładamy nimi boki, a całymi dekorujemy wierzch tortu. Tak wykonany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.


5. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Rady:

Masło najlepiej kupić bez kawałków orzechów.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 18 cm.

Tort można pokroić na 8 kawałków.

Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''.

 

Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak