Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam masło orzechowe. Mogę je wyjadać łyżkami wprost ze słoika. Masło orzechowe można kupić lub zrobić samodzielnie, wystarczy uprażyć orzeszki ziemne i je zblenować. W tym wpisie przedstawię Wam kilka pysznych propozycji właśnie z masłem. Zapraszam.
Dla wielbicieli masła orzechowego mam kilka propozycji na jego wykorzystanie w ciastach i deserach. Nawet nie wiecie jak pyszny jest sernik gdy dodacie do niego masła orzechowego lub tort z takim kremem. Sprawdzi się ono również doskonale z kaszą manną i zapiekane w jabłkach. Wszystkie moje przepisy są pyszne, więc bardzo polecam, wybierzcie coś dla siebie, przygotujcie i koniecznie dajcie znać czy smakowało.
Moje pyszne przepisy:
1. Kasza manna z masłem orzechowym, miodem i herbatnikami.
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na kaszę mannę z masłem orzechowym. Pokochałam to połączenie. I już mam kilka nowych pomysłów. A jak jest u Was? Lubicie kaszę mannę? Co pysznego z niej przygotowujecie? Napiszcie koniecznie. Moją kaszę można podać na słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Spróbujcie koniecznie.Zapraszam :)
Składniki:
Na kaszę:
3 szklanki mleka
6 lekko kopiastych łyżek kaszy manny
4-5 łyżek masła orzechowego
2 kopiaste łyżki miodu prawdziwego
Dodatkowo:
5 dag orzeszków ziemnych
kilka sztuk herbatników maślanych
1 mały banan
sok z cytryny
miód prawdziwy według uznania
Wykonanie:
1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas kaszę mieszając. Gęstą kaszę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie do jeszcze ciepłej dodajemy miód prawdziwy i masło orzechowe, następnie mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
2. Tak wykonaną kaszę przekładamy do trzech miseczek.
3. Orzechy drobno siekamy i rumienimy lekko na suchej i gorącej patelni. Banany kroimy w grube plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Herbatniki drobno kruszymy
3. Na kaszę wsypujemy herbatniki, układamy banany, posypujemy orzeszkami i polewamy miodem.
4. Tak wykonana kasza jest gotowa do podania. Podajemy na ciepło lub na zimno.
5. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 3 spore porcje lub 4 mniejsze.
2. Sernik z masłem orzechowym.
Nie ukrywam, że uwielbiam serniki, trochę już ich upiekłam. Za każdym razem wymyślam inny i chyba za chwilę braknie mi już pomysłów. Tym razem postanowiłam upiec sernik z moim ulubionym masłem orzechowym, i to był dobry pomysł, nawet bardzo dobry. Sernik wyszedł bardzo pyszny, aksamitny z wyczuwalną nutką masła orzechowego. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Łatwy i szybki w przygotowaniu, 20 minut miksowania i około godzinka pieczenia. Upieczcie koniecznie. Zapraszam :)
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym)
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
25 dag masła orzechowego
Dodatkowo:
20 dag okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masło orzechowe i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studziłam w piekarniku, a następnie zimny wstawiłam do lodówki.
3. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy i dodać 1 opakowanie cukru waniliowego.
Masło orzechowe najlepiej bez kawałków orzechów.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
3. Pieczone jabłka z kaszą manną i masłem orzechowym.
Uwielbiam masło orzechowe, kaszę mannę i jabłka, postanowiłam, więc połączyć to wszystko w jeden deser. Nie uwierzycie jak wyszło pysznie. Zapach i smak nie do opisania. Zróbcie koniecznie na podwieczorek, osobiście zapewniam, że będziecie zachwyceni. Zapraszam :)
Składniki:
4 duże jabłka
półtorej szklanki mleka
5 lekko kopiastych łyżek kaszy manny
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki miodu prawdziwego
Wykonanie:
1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Gęstą kaszę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie do jeszcze ciepłej dodajemy miód prawdziwy i masło orzechowe i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
2. Umyte i dokładnie osuszone jabłka wydrążamy i napełniamy je kaszą manną. Układamy na blaszce do pieczenia.
3. Jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak twarde mamy jabłka.
4. Upieczone jabłka podajemy, a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzą 4 porcje.
4. Urodzinowy tort z masłem orzechowym.
Ten tort jest niezwykle pyszny. Czekoladowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z masłem orzechowym, do tego dekoracja z pysznych i chrupiących ciasteczek. Nawet nie wiecie jaki ten tort jest pyszny i jak pięknie pachnie. A jak lubicie masło orzechowe to na pewno Wam posmakuje. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopty x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %
5 kopiastych łyżek masła orzechowego
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
20 dag okrągłych ciasteczek w czekoladzie
Wykonanie:
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty, na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie ucieramy.
3. Przekładanie: Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.
4. Dekorowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej końcówki dekorujemy tort. Część ciasteczek kruszymy i obkładamy nimi boki, a całymi dekorujemy wierzch tortu. Tak wykonany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.
5. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Masło najlepiej kupić bez kawałków orzechów.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 18 cm.
Tort można pokroić na 8 kawałków.
Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''.
Smacznych inspiracji życzę.