Masło orzechowe w mojej kuchni
Troszkę nie rozumiem zachwytu nad masłem orzechowym, tato mojej koleżanki skomentował konsystencję prawdziwego masła "płynna czekolada z piaskiem" i to określenie pasuje idealnie :-)
Jest słono-słodkie i na kanapce bym go nie zjadła za nic w świecie, to też nie nutella żeby wyjadać je łyżeczką, ale zrobiłam z nim babeczki i ciasteczka które wyszły wyśmienite, więc na pewno będę miała słoiczek masła wykonanego samodzielnie w swojej lodówce i będę je dodawała do przeróżnych potraw słonych i tych słodkich.
Domowe masło orzechowe
PRODUKTY:
400g niesolonych prażonych orzeszków
2 łyżeczki miodu
Sól do smaku
1 łyżka oleju
WYKONANIE:
Orzeszki umieścić w robocie kuchennym, mielić przez ok. 10-15 minut do uzyskania pożądanej konsystencji, w połowie miksowania dodać olej, miód i sól.
Gotowe masło przełożyć do słoiczka.
Smacznego!
Orzechowe babeczki z czekoladą i bananem
PRODUKTY:
Z tej porcji wyszlo mi 12 małych babeczek
160g mąki pszennej
120g cukru brązowego
4 łyżki masła orzechowego
1 garść czekoladowych groszków
2 banany
2 jajka
125g miękkiego masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i groszki czekoladowe.
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać łyżkę ciasta, kawałek banana i kolejną łyżkę ciasta.
Piec 30 minut w 180'
Smacznego!
Maślane ciastka orzechowe
PRODUKTY:
100g masła
70g masła orzechowego
130gmąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
40g cukru pudru
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, miękkie masło i masło orzechowe - zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy je między kawałkami folii spożywczej i wycinamy foremką ciastka.
Pieczemy ok. 15 minut w 190'