Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło orzechowe w mojej kuchni

Nigdy nie jadłam, bardzo chciałam spróbować ale jakoś szkoda mi było pieniędzy :-)

Troszkę nie rozumiem zachwytu nad masłem orzechowym, tato mojej koleżanki skomentował konsystencję prawdziwego masła "płynna czekolada z piaskiem" i to określenie pasuje idealnie :-)
Jest słono-słodkie i na kanapce bym go nie zjadła za nic w świecie, to też nie nutella żeby wyjadać je łyżeczką, ale zrobiłam z nim babeczki i ciasteczka które wyszły wyśmienite, więc na pewno będę miała słoiczek masła wykonanego samodzielnie w swojej lodówce i będę je dodawała do przeróżnych potraw słonych i tych słodkich.

 


Masło orzechowe w mojej kuchni

 

Domowe masło orzechowe

 

PRODUKTY:


400g niesolonych prażonych orzeszków
2 łyżeczki miodu
Sól do smaku
1 łyżka oleju

 

WYKONANIE:


Orzeszki umieścić w robocie kuchennym, mielić przez ok. 10-15 minut do uzyskania pożądanej konsystencji, w połowie miksowania dodać olej, miód i sól.
Gotowe masło przełożyć do słoiczka.

 

Masło orzechowe w mojej kuchni

 

Smacznego!

 

Orzechowe babeczki z czekoladą i bananem

 

Masło orzechowe w mojej kuchni

 

PRODUKTY:



Z tej porcji wyszlo mi 12 małych babeczek

160g mąki pszennej
120g cukru brązowego
4 łyżki masła orzechowego
1 garść czekoladowych groszków
2 banany
2 jajka
125g miękkiego masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia



WYKONANIE:


Masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i groszki czekoladowe.

Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać łyżkę ciasta, kawałek banana i kolejną łyżkę ciasta.

Piec 30 minut w 180'

 

Smacznego!

 

Maślane ciastka orzechowe

 

Masło orzechowe w mojej kuchni


PRODUKTY:

 

100g masła

70g masła orzechowego

130gmąki

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

40g cukru pudru

 

WYKONANIE:

 
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, miękkie masło i masło orzechowe - zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy je między kawałkami folii spożywczej i wycinamy foremką ciastka.

Pieczemy ok. 15 minut w 190'

 


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak