Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MASCARPONE serek idealny do deserów ..i nie tylko :)

MASCARPONE-czyli serek o delikatnym słodkim smaku i konsystencji śmietany . Serek, który idealnie sprawdza się do wszelkich deserów, ale równie w wariacjach z makaronami, a nawet mięsem. Warto się z nim zaprzyjaźnić i wprowadzić w menu rodzinne.

Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, które powstają z mleka krowiego , jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Kremowe wnętrze to zasługa procesu produkcyjnego, w którym wykorzystywana jest śmietana a nie samo mleka. Powstały w ten sposób serek jest o wiele tłustszy, bywa nawet 80 procentowy wiec i konsystencja jest wyjątkowa.Konsystencja, która po prostu rozpływa się w ustach. Ja w mojej kuchni często korzystam z dobrodziejstwa tego kremowego serka, bo nadaje potrawie lekkości a desery z użyciem tego serka to po prostu przysłowiowe "niebo w gębie ". Tiramisu to klasyka gatunku- i pierwsze moje spotkanie z Mascarpone -spróbowałam i od razu pojawiło się wielkie WOW...co to jest? Odpowiedź była jedna: ten deser to włoskie Tiramisu ,składający się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany. I w ten sposób odkryłam ten serek, który następnie wcieliłam w inne desery i dania obiadowe - z zupą włącznie. Mascarpone ma jeszcze jedną odsłonę jakże prostą a  lubianą przez moja rodzinę : łatwo się rozsmarowuje na pieczywie i jednocześnie zawiera o połowę mniej tłuszczu niż masło, dlatego stanowi dla niego ciekawą alternatywę.Z dodatkiem konfitury malinowej smakuje wybornie :)

A teraz krótko i na temat o procesie produkcyjnym. Świeże mleko odwirowywane jest w celu odzielenia śmietanki , którą następnie podgrzewa sie w temperaturze 85-90 stopni . Proces ten wymaga ciągłego mieszania, podczas którego wlewa się substancje zakwaszającę w wyniku ,których powstają małe grudki. Grudki te łączą sie ze sobą , tworząc gęstą masę, którą następnie oddziela sie od serwatki . Przez kolejne 24 godziny odbywa się szybki dojrzewanie sera i tak o to w skrócie powstaje ten pyszny kremowy serek.

W publikacjach kulinarnych możemy  znaleźć informacje ,o tym jak kiedyś wytwarzano ten specjał. A mianowicie powstawał on tylko jesienią i zimą, domowym sposobem i w domowym zaciszu-i to w niewielkich porcjach. Był sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 – 200 g lub na wagę. Dziś nowoczesna technologia konserwowania pozwala na produkowanie go przez cały rok i to na dużą skalę.


Mascarpone na naszym rynku dostępny jest w wygodnym opakowaniu o gramaturze 250 oraz 500 g a jego cena waha się od 4,50zł do 10 zł za opakowanie 250 g . Ja wypróbowałam produktów kilku firm i uważam że magia tego serka to śmietanowo-kremowa konsystencja, a nie cena . Cena która mimo iż wysoka gwarantuje jakość , którą nie idzie zastąpić niczym innym, więc żadne substytuty nie wchodzą w grę. Ten ser ma specyficzny smak i konsystencję.
Ciekawostką jest fakt, że serek Mascarpone jest produkowany również w Polsce przez firmę Piątnica i jest to jedyna firma w naszym kraju, która produkuje ser Mascarpone.

Desery z użyciem Mascarpone to zawsze bomba smakowa ale najczęściej też kaloryczna :) Ale warta poświecenia i przekroczenia dziennej porcji kalorii.Uwielbiam mascarpone i mimo kcal odmawiać sobie nie będę

Mascarpone dzięki swojej śmietankowo-kremowej konsystencji naprawdę doskonale nadaje się do przygotowywania ciast oraz deserów, m.in. do przyrządzenia słynnego włoskiego tiramisu z kawą i amaretto i od tego właśnie specjału zacznę przekazując wam przepisy w moim wydaniu :)

Tiramisu to deser ,którego nazwę tłumaczy się z włoskiego jako tirami sù czyli poderwij mnie. Faktycznie ten deser podrywa i zaprasza na kolejne spotkanie :)
W publikacjach kulinarnych możemy spotkać kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu i to zarówno te klasyczne jak i  te w wersjach z owocami. Możemy serwować go w postaci tradycyjnego ciasta , jak i w pucharkach w których zwykle serwujemy lody. Warto jednak chociaż raz spróbować tego deseru w wersji klasycznej i przekonać się o o jego wyjątkowym smaku. Moim marzeniem byłoby zjeść taki deser w małej włoskiej cukierni- no ale to może kiedyś :) bo przecież marzyć warto :)

Tiramisu w wersji klasycznej :)

MASCARPONE serek idealny do deserów ..i nie tylko :)

 

 

 

Składniki:
serek mascarpone 1 opakowanie
żółtko jaja 2 sztuki
cukier 3 łyżeczki
likier amaretto 4 łyżki
zaparzona mocna kawa 1 szklanka
biszkopty podłużne 1 opakowanie
kakao do posypania 13 łyżeczki

W misce ubijamy żółtka z cukrem.Następnie dodajemy serek Mascarpone i miksujemy do uzyskania kremowej masy. Mocną kawę zaparzamy , dodajemy likier i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopty namaczamy w kawie- dosłownie na ułamki sekund i namoczone układamy w naczyniu . Warstwę biszkoptów pokrywamy serkiem , a następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów...i znowu przykrywamy ja resztą kremu . Całość obsypujemy kakao i wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego :)

Kokosowe Tiramisu :)

MASCARPONE serek idealny do deserów ..i nie tylko :)

 

 

 

 Składniki:

serek mascarpone 250 gram
wiórki kokosowe 100 gram
biszkopty okrągłe 100 gram
jajka 2 sztuki
cukier 4 łyżki
likier kokosowy 6 łyżek

mleko 2 % 200 ml
likier kokosowy 50 ml


Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywno. Żółtka przekładamy do miski i dodajemy cukier- miksujemy składniki. Następnie dodajemy serek Mascarpone i 2 łyżki likieru kokosowego . Na samym końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Mleko łączymy z 50ml likieru kokosowego. Namaczamy w nim biszkopty, które układamy na dnie szklaneczek.Biszkopty przykrywamy połową masy serowej i obsypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Następnie znowu warstwa namoczonych biszkoptów , masa serowa i wiórki kokosowe. Deser wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Smacznego :)

Tort Tiramisu :)

MASCARPONE serek idealny do deserów ..i nie tylko :)

 

 

Składniki:

Biszkopt:

jajka 5 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
woda 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 płaskiej łyżeczki

Krem Mascarpone:

żółtka 5 sztuk
cukier 6 łyżek
serek mascarpone 500 gram

Nasączenie:

kawa rozpuszczalna 0.5 szklanki
likier amaretto 6 łyżek

dodatkowo:

biszkopty podłużne 1 opakowanie
marmolada 3 łyżki
kakao 0,5 łyżeczki

Pieczemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. W tym celu białka ubijamy na sztywno- dodając cukier kryształ i cukier waniliowy. Następnie dodajemy wodę oraz sok z cytryny.Potem kolejno dodajemy żółtka oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach. Upieczony studzimy i przekrawamy na 2 części.Przygotowujemy krem Mascarpone . W rondelku z 2 szklankami gorącej wody zawieszamy miskę z żółtkami - dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. W drugiej misce miksujemy serek Mascarpone i dodajemy go do żółtek z cukrem- miksujemy na wolnych obrotach. Upieczony i przekrojony biszkopt nasączamy - kawa wymieszana z likierem. Na jedną cześć biszkoptu nakładamy połowę masy - obsypujemy ją kakaem . Potem drugi biszkopt i reszta masy.Biszkopty podłużne docinamy do wysokości ciasta . Smarujemy je marmolada i przytwierdzamy do boków tortu. Górę tortu obsypujemy kakaem . Całość wstawiamy do lodówki- najlepiej na cała noc . Smacznego :) 

Racuchy z Mascarpone -zaserwowane z masą krówkową:)

MASCARPONE serek idealny do deserów ..i nie tylko :)

 

 

 Składniki:
serek mascarpone 120 gram
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
mleko 1 szklanka
masa krówkowa 13 puszki

 

Do miski przekładamy potrzebne składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, wbijamy jajka, dodajemy serek mascarpone i mleko.Wszystkie składki miksujemy .Porcje ciasta umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy do zrumienienia z 2 stron. Serwujemy z masą krówkową. Smacznego :)

Tarta z Mascarpone i masą krówkową:)

MASCARPONE serek idealny do deserów ..i nie tylko :)Składniki:

Spód tarty:

masło lub margaryna 100 gram
mąka 200 gram
cukier 40 gram
śmietana 30 % 2 łyżki
żółtka 1 sztuka

Nadzienie:

serek mascarpone 250 gram
śmietana 30 % 200 ml
cukier puder 2 łyżeczki
masa krówkowa 13 puszki
płatki migdałowe

Do miski przekładamy : żółtko, mąkę , masło cukier , śmietanę.Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na blaszce i pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu studzimy.  W misce ubijamy śmietanę kremową z cukrem pudrem i serkiem Mascarpone.Na ostudzony spód rozprowadzamy masę krówkową a następnie nakładamy ubita śmietanę z Mascarpone . Górę obsypujemy płatkami migdałowymi. Tarte wstawiamy do lodówki , aby masa z Mascarpone stężała. Smacznego :)

Krem Mascarpone do deserów

 

 

 

MASCARPONE serek idealny do deserów ..i nie tylko :)

 Składniki:

 serek mascarpone 2 łyżki
jogurt grecki 3 łyżki
cukier puder 1 łyżeczkę

Serek Mascarpone, cukier puder oraz jogurt grecki przekładamy do miseczki i mieszamy składniki. Serwujemy jako składnik deseru.

 

 

 

Tarta z Mascarpone na kawowym spodzie z sercem z Prince Polo:)

MASCARPONE serek idealny do deserów ..i nie tylko :)

Spód tarty:

mąka pszenna 300 gram
jajka 1 sztuka
cukier puder 6 łyżek
masło 125 gram
kawa rozpuszczalna 3 płaskie łyżeczki

Krem Mascarpone:

śmietana kremowa 30% 400 ml
cukier puder 100 gram
serek mascarpone 250 gram

Dodatkowo:

baton 1 sztuka
likier amaretto 3 łyżeczki

Przygotowujemy kawowy spód tarty . w tym celu do miski przekładamy : mąkę, jajko, masło , cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Z podanych składników zagniatamy ciasto, które owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki- do schłodzenia. Po tym czasie ciasto umieszczamy w blaszce do tary - nakłuwamy i wkładamy do piekarnika na 20 minut- pieczemy w 180 stopniach. Upieczony spód studzimy i nasączamy likierem amaretto. Śmietanę kremowa ubijamy z dodatkiem cukru . Następnie dodajemy serek Mascarpone.Gotową masę przekładamy na spód tarty - Wafelek Prince Polu kruszymy i obsypujemy po górze tary- tworząc serce. Całość wkładamy do lodówki i schładzamy. Smacznego :) 

Po słodkościach przyszedł czas na wytrawne propozycje w których Mascarpone łagodzi mocny charakter składników dodając delikatności i kremowości propozycjom :)

 

Zupa cebulowa z serkiem Mascarpone:)

MASCARPONE serek idealny do deserów ..i nie tylko :)

 Składniki:


udko z kurczaka 1 sztuka
cebula 7-8 sztuk
pieprz czarny mielony 1 szczypta
oregano 2 gałązki
ząbek czosnku 3 sztuki
Kucharek - uniwersalna 13 łyżeczki
serek mascarpone 4 łyżki
oregano 13 łyżeczki

 

 

Robimy wywar na udku z kurczaka- gotujemy go 40 minut. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę. Dodajemy przyprawy- pieprz, kucharek, przeciśnięty czosnek oraz świeże oregano.Cebulę dodajemy do wywaru i razem gotujemy 10 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy serek Mascarpone .Zupę doprawiamy do smaku przyprawami: pieprzem, oregano oraz solą. Smacznego :) 

Makaron z boczkiem i Mascarpone :)

MASCARPONE serek idealny do deserów ..i nie tylko :)

 Składniki:


boczek 300 gram
serek mascarpone 0.5 opakowania
pomidorki cherry 10 sztuk
czosnek 3 ząbki
makaron spaghetti 250 gram
bazylia świeża 3 listeczki

 

 

 

 

Boczek kroimy w drobną kostkę i  umieszczamy na patelni w towarzystwie przeciśniętego przez praskę czosnku. Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojone na połówki pomidorki oraz ugotowany według wskazań na opakowaniu makaron spaghetti. Mieszamy składniki na patelni.Na samym końcu dodajemy serek Mascarpone,który rozprowadzamy po wszystkich składnikach. Serwujemy z listeczkiem świeżej bazylii. Smacznego :)

Mascarpone to serek magia , więc do stosowania go w kuchni Was namawiam:)

 

Futka 08.05.2015 13:28
Świetne są te Twoje propozycje :)
mysza75 04.05.2015 22:52
Mój ulubiony serek do deserów. Kusisz swoimi pomysłami :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak