Doradca Smaku logoandPrymat logo
PROMOCJA! -10% na ulubione przyprawy z kodem DS10. SPRAWDŹ

Marynowanie źródłem kulinarnego sukcesu

Czy jest coś smaczniejszego niż soczysty i aromatyczny kawałek mięsa z pięknie przypieczoną skórką? Jeśli jeszcze możemy przy tym poeksperymentować używając wyobraźni, dopasowując smaki, zapachy, kolory wedle własnego uznania...




Marynowanie mięsa nazywane także bejcowaniem jest sposobem aromatyzowania mięsa poprzez nacieranie lub przetrzymywanie w odpowiednio zrobionej marynacie. Marynata ma nie tylko działanie konserwujące, ale również służy poprawie smaku przygotowywanych mięs, sprawia, że są one kruche i soczyste.


 

Mięsa z natury twarde takie jak baranina, jagnięcina, czy dziczyzna muszą być marynowane, ponieważ mają specyficzny smak i przed upieczeniem powinny skruszeć.  Inne mięsa marynujemy w celu uszlachetnienia ich smaku i zapachu.

 

Z doświadczenia wiem, że natarcie mięsa bejcą tuż przed pieczeniem nie da pożądanego efektu. Należy je zatem obłożyć, bądź zalać marynatą i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce nawet do kilkudziesięciu godzin, w zależności od rodzaju i gatunku mięsa. Od czasu do czasu należy je przewrócić, aby się dobrze zamarynowało.


Przygotowanie marynaty nie jest trudne i w dużej mierze zależy od indywidualnych przyzwyczajeń smakowych.  Koniecznie musi się w niej znaleźć płyn zawierający kwas – może to być wino, ocet winny, piwo, kwaśne mleko, maślanka, sos sojowy, czy nawet sok z cytryny.


Marynowanie źródłem kulinarnego sukcesu

Niezastąpionymi składnikami marynat są również aromatyczne przyprawy, zioła oraz rozdrobnione warzywa. W chwili obecnej jest tak duży wachlarz dostępnych produktów, że każdy znajdzie coś dla siebie.


 

Poniżej przedstawiam kilka sprawdzonych składników do przygotowania marynat do drobiu oraz wieprzowiny (tych mięs używam najczęściej)  zachęcając jednocześnie do ich wypróbowania, bądź też zmodyfikowania w celu osiągnięcia jeszcze lepszego bukietu smakowo-zapachowego. Zwłaszcza, że dużymi krokami zbliża się sezon grillowy, podczas którego można tworzyć, tworzyć i tworzyć...


 

Składniki marynat do drobiu


białe wytrawne wino, sok wyciśnięty z pomarańczy, oliwa z oliwek, sos sojowy, posiekana cebula, imbir, biały pieprz, sól


biały ocet winny, musztarda francuska, olej z pestek winogron, miód, jałowiec, pieprz biały, sól


sos sojowy, oliwa z oliwek, czerwona cebula, chili pieprz cayenne, pikantna przyprawa do kurczaka, pieprz czarny, sól

 

 


 Marynowanie źródłem kulinarnego sukcesu      


 

 

Składniki marynat do wieprzowiny

 

olej sezamowy, sos tabasco, sos sojowy, miód, biały pieprz, sól


jasne piwo, posiekany czosnek, majeranek, rozmaryn, ziarna jałowca, liście laurowe, pieprz czarny


białe wytrawne wino, posiekany czosnek, cebula, miód, musztarda rosyjska, kolendra, liść laurowy, pieprz ziołowy, sól ziołowa, papryka słodka mielona

 


Marynowanie źródłem kulinarnego sukcesu      

pacpaw 10.04.2011 16:52
też zawsze marynuje. U mnie marynata jeszcze spełnia funkcję konserwującą - często zdarza się, mięso kupione danego dnia robię dzień lub dwa dni później. Dla bezpieczeństwa zawsze je sobie marynuję :o) Gdzieś czytałem opinie jakiegoś szefa kuchni, że on osobiście nie preferuje marynat. Zaciekawiło mnie to, niestety na moje pytanie skąd ta awersja do marynowania nie udzielił odpowiedzi. Także pozostałem nieuświadomiony :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak