Marynaty do dziczyzny
Każdemu zdarza się złapać przysłowiowego lenia i sięgnąć po gotowe marynaty do mięsa , a niektórzy tylko takich używają w kuchni… Ja też czasem „idę na łatwiznę” i wykorzystuję gotowe mieszanki, ale zdarza się to rzadko… Z reguły otwieram szafkę i mieszam te składniki, których kompozycja wydaje mi się ciekawa… I na szczęście ("odpukać") zawsze wychodzi coś smacznego J W ostatnim czasie dosyć intensywnie przerabiałam drób i dziczyznę, dlatego też przepisami na marynaty do tych mięs pozwolę się z Wami podzielić... Z serii marynat do dziczyzny polecam:
Dziką marynatę z cząbrem i kolendrą,
do której przygotowania potrzebować będziemy:
1 łyżeczkę cząbru,
12-15 ziaren kolendry,
3 ziarna jałowca,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżkę miodu,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Jałowiec z kolendrą rozgniatamy w moździerzu, dodajemy oliwę, ocet balsamiczny, miód, chilli, ziele angielskie i rozdrobnione liście laurowe, dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy w marynacie minimum 8 godzin (najlepiej 24 godziny lub nawet nieco dłużej). Zamarynowane mięso smażymy i otrzymujemy np. taką polędwiczkę...
Marynatę z ketchupem i musztardą,
do której przygotowania potrzebne nam będą:
2 łyżki octu balsamicznego,
4-5 łyżek oliwy,
1,5 łyżki ostrego ketchupu,
2 łyżeczki musztardy Dijon,
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
8 ziaren jałowca,
5 ziaren ziela angielskiego
2 średnie liście laurowe,
2 łyżki miodu
Jałowiec lekko rozgniatamy, dodajemy chilli, musztardę, ocet balsamiczny, oliwę, ketchup oraz miód, dokładnie mieszamy. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, mieszamy.
Marynatę z czerwonym winem,
jaką wykorzystałam do gulaszu z sarniny, a do której przygotowania potrzebować będziemy:
1/4 szklanki oliwy,
6 ziaren jałowca,
3 duże ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
8 ziaren ziela angielskiego,
8 ziaren pieprzu ziarnistego,
3 łyżki octu winnego,
1/2 szklanki czerwonego wina,
Oczywiście oliwę mieszamy z octem winnym i czerwonym winem. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek oraz przyprawy (3 ziarna jałowca rozgniatamy, a 3 dodajemy w całości). Wlewamy do mięsa, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 dni do lodówki (W tym czasie należy mięso kilka razy przemieszać).
Oczywiście przepisy na potrawy z wykorzystaniem w/w marynat znajdziecie w mojej księdze...