Marynaty do drobiu...

Opublikowano: 04.11.2011
Autor: BernadettaP
Marynaty do drobiu...
Z drobiu możemy w bardzo łatwy sposób i przy wykorzystaniu niewielu składników wyczarować pyszne danie, a pomoże nam w tym dobra marynata...


Z drobiu możemy w bardzo łatwy sposób i przy wykorzystaniu niewielu składników wyczarować pyszne danie, a pomoże nam w tym dobra marynata... Dlatego proponuję:
otrzymamy z:

Słodko- ostrą marynatę, którą 

 

kawałka imbiru  wielkości łyżki stołowej

1,5 łyżki miodu,

1 łyżki sosu sojowego,

1 łyżki octu balsamicznego,

2 łyżek oleju,

1 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne

 

Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy miód, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy w marynacie minimum 2 godziny.

 

Marynaty do drobiu...       

Marynatę ze świeżym imbirem i chilli,

którą przygotujemy z wykorzystaniem:

 

1 kawałka imbiru o wielkości 2 dużych łyżek,

 1 dużej papryki chilli,

 2 łyżek sosu sojowego,

 3-4 łyżek octu balsamicznego,

 1 łyżeczki kurkumy,

 2 łyżek miodu

 

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy i miód, dokładnie mieszamy. Chilli płuczemy, kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy wraz z ziarenkami do reszty składników, dosypujemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy w marynacie przez całą noc lub nawet do 24 godzin.

 



Marynatę do kaczki i nie tylko,

do której przygotowania potrzebować będziemy:

 

kawałek imbiru wielkości dużej łyżki

 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,

 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,

 1 łyżkę sosu sojowego,

 1,5 łyżki octu balsamicznego,

 2 łyżki miodu,

 1 płaską łyżeczkę kurkumy,

 4 łyżki oleju

 

Imbir obieramy, ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, ocet, olej balsamiczny i pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso i pozostawiamy na 8-24 godzin w chłodnym miejscu.

 

Marynaty do drobiu...


Oraz orientalną marynatę,

do której przygotowania potrzebować będziemy:

 

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,

 1/4 łyżeczki kurkumy,

 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,

 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,

 1/2 łyżeczki imbiru mielonego,

 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej,

 1/2 łyżeczki soli morskiej,

 1 dużą szczyptę cynamonu,

 2 średnie ząbki czosnku,

 6 łyżek oliwy

 

Wszystkie sypkie przyprawy ucieramy dokładnie w moździerzu. Dolewamy oliwę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Następnie dodajemy pokrojony w cienkie paski oraz obrany ze skórki czosnek i dokładnie ucieramy. Małe kawałki mięsa marynujemy w marynacie przez co najmniej 2 godziny.


Marynaty do drobiu... 

Oczywiście przepisy z wykorzystaniem w/w marynat także znajdziecie w mojej księdze...

prymat