Z drobiu możemy w bardzo łatwy sposób i przy wykorzystaniu niewielu składników wyczarować pyszne danie, a pomoże nam w tym dobra marynata... Dlatego proponuję:
otrzymamy z:
Słodko- ostrą marynatę, którą
kawałka imbiru wielkości łyżki stołowej
1,5 łyżki miodu,
1 łyżki sosu sojowego,
1 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżek oleju,
1 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy miód, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy w marynacie minimum 2 godziny.
Marynatę ze świeżym imbirem i chilli,
którą przygotujemy z wykorzystaniem:
1 kawałka imbiru o wielkości 2 dużych łyżek,
1 dużej papryki chilli,
2 łyżek sosu sojowego,
3-4 łyżek octu balsamicznego,
1 łyżeczki kurkumy,
2 łyżek miodu
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy i miód, dokładnie mieszamy. Chilli płuczemy, kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy wraz z ziarenkami do reszty składników, dosypujemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy w marynacie przez całą noc lub nawet do 24 godzin.
Marynatę do kaczki i nie tylko,
do której przygotowania potrzebować będziemy:
kawałek imbiru wielkości dużej łyżki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
1 łyżkę sosu sojowego,
1,5 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki miodu,
1 płaską łyżeczkę kurkumy,
4 łyżki oleju
Imbir obieramy, ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, ocet, olej balsamiczny i pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso i pozostawiamy na 8-24 godzin w chłodnym miejscu.
Oraz orientalną marynatę,
do której przygotowania potrzebować będziemy:
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki imbiru mielonego,
1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
1/2 łyżeczki soli morskiej,
1 dużą szczyptę cynamonu,
2 średnie ząbki czosnku,
6 łyżek oliwy
Wszystkie sypkie przyprawy ucieramy dokładnie w moździerzu. Dolewamy oliwę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Następnie dodajemy pokrojony w cienkie paski oraz obrany ze skórki czosnek i dokładnie ucieramy. Małe kawałki mięsa marynujemy w marynacie przez co najmniej 2 godziny.
Oczywiście przepisy z wykorzystaniem w/w marynat także znajdziecie w mojej księdze...