Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcinek

Ciasto, składające się z kilkunastu blatów, przełożonych delikatnym kremem. Każdy kęs wręcz rozpływa się w ustach, przenosi nas w ten Lepszy Świat. Pychota! Jedliśmy je wręcz z namaszczeniem, delektując się każdym okruszkiem.

Marcinek


Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • jajko+ żółtko
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki sody

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na ok 13-15 części, każdą z nich rozwałkować cieniutko na papierze do pieczenia (formatu tortownicy o średnicy 24cm). Piec w temp 180, aż nabiorą ładnego koloru. Placki pieką się szybko, więc dosyć sprawnie to idzie.

 

Krem:

  • 1 litr śmietany 30-36%
  • 400g śmietany 18%
     
  • 1/2 szklanki cukru pudru
     
  • aromat waniliowy
     
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Obie śmietany mocno ubić, dodać cukier puder i sok. Chwilkę poubijać.

Każdy placek smarować kremem (2-3 łyżki), układać jeden na drugim.


Ozdobić wedle uznania (np pokruszonymi herbatnikami,startą czekoladą...)

 

Marcinek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak