Marcinek

Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- jajko+ żółtko
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki sody
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na ok 13-15 części, każdą z nich rozwałkować cieniutko na papierze do pieczenia (formatu tortownicy o średnicy 24cm). Piec w temp 180, aż nabiorą ładnego koloru. Placki pieką się szybko, więc dosyć sprawnie to idzie.
Krem:
- 1 litr śmietany 30-36%
- 400g śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- aromat waniliowy
- 2 łyżki soku z cytryny
Obie śmietany mocno ubić, dodać cukier puder i sok. Chwilkę poubijać.
Każdy placek smarować kremem (2-3 łyżki), układać jeden na drugim.
Ozdobić wedle uznania (np pokruszonymi herbatnikami,startą czekoladą...)