Marcin Budynek dla dzieci… Część 2 – domowe lizaki malinowe

Domowe lizaki malinowe
Krok 1 – lista zakupów
Sok malinowy - 2 łyżki stołowe
Cukier - 4 łyżki stołowe
Czekolada - 4 łyżki stołowe
Patyczki drewniane - 13 sztuk
Papier do gotowania 12 m - wg uznania
Krok 2 – zaczynamy
Powoli podgrzać sok malinowy z cukrem, do uzyskania konsystencji delikatnego karmelu.
Krok 3 – prawie gotowe
Na arkusz papieru do gotowania wylać kółka z karmelu.
Krok 4 – dekorowanie
Po chwili na karmel zetrzeć czekoladę i do połowy każdego kółka włożyć patyczki. Wystudzić.
Krok 5 – i mamy lizaki
Po wystudzeniu lizaki są gotowe do jedzenia.
Krok 6 – wskazówka
Domowe lizaki najlepiej smakują, jeśli do ich przygotowania użyjemy soku malinowego z babcinej spiżarni. Oczywiście możemy też przygotować lizaki o innych smakach.