Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mamo, zagrajmy w żółte!

Czym kuszą żółte i pomarańczowe owoce i warzywa? Wspólnie poznajemy magiczne właściwości tego koloru. Na zdrowe stawy i zachowanie dobrej kondycji koniecznie wprowadźmy do diety żółte i pomarańczowe owoce i warzywa. Jedzenie o tym słonecznym kolorze jest bogate w antyoksydanty (przeciwutleniacze) - jednym z nich jest witamina C, która pomaga m.in. przyswajać żelazo. Witamina ta przeciwdziała ponadto występowaniu zapaleń, poprawia także krążenie krwi.

Na zdrowe stawy i zachowanie dobrej kondycji koniecznie wprowadźmy do diety żółte i pomarańczowe owoce i warzywa. Jedzenie o tym słonecznym kolorze jest bogate w antyoksydanty (przeciwutleniacze) - jednym z nich jest witamina C, która pomaga m.in. przyswajać żelazo. Witamina ta przeciwdziała ponadto występowaniu zapaleń, poprawia także krążenie krwi.

 

Dieta bogata w marchew to nie tylko dostarczenie organizmowi beta-karotenu, nadającego skórze ładnego odcienia, ale także zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi. O marchwi mówi się często, że to jeden z najtańszych kosmetyków (cenna informacja dla każdej mamy). Wspomniany wcześniej beta-karoten, inaczej zwany prowitaminą A, doskonale wpływa na wzrok i pracę żołądka.

 

Korzystnie na pracę żołądka wpływa również ananas. To wyjątkowo oczyszczający owoc, po który warto sięgnąć po posiłku (na lepsze trawienie). Co ciekawe zawarta w ananasie bromelaina działa kojąco na zapalenia stawów – ma działanie przeciwbólowo.

 

Z grupy owoców o barwie żółto-pomarańczowej można wydzielić m.in. brzoskwinie, które dostarczają bardzo dużo energii naszemu organizmowi. Podobnie jak morele, które tak jak ananas, czy melon wspomagają dodatkowo procesy trawienne (wpływają odrobinę przeczyszczająco). Tak zresztą działają na nas wszystkie cytrusy, które w zbawienny sposób oczyszczają nasz organizm z toksyn (pomarańcza), a także dostarczają dużo witaminy C i pomagają w zatrzymaniu jej w organizmie (cytryna).

 

Drogie panie, podarujcie sobie zdrowie i urodę! Pomoże Wam w tym cykoria - niepozorna, ale posiadająca ogromną moc odżywczą. Nie tylko pomaga w odbudowie skóry, przyspiesza spalanie tłuszczów, oczyszcza ciało z szkodliwych toksyn, ale i podnosi odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C. Polecamy w połączeniu z jabłkami.

 

Ostatnie z listy żółto-pomarańczowych to kukurydza i żółta papryka. Ta ostatnia w swej skórce mieści pokłady żelaza, soli potasu, czy wapnia. Ponadto rozrzedza krew, jest niskokaloryczna i ułatwia trawienie. Kukurydza z kolei jest bardzo pożywnym warzywem o dużej ilości skrobi i białka. W jej skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią o prawidłowym rozwoju każdego organizmu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak