Z czym najczęściej przygotowujecie risotta? Czy są to warzywa, czy może mięso? A może to i to?
Oto moje pomysły:
Risotto z gąskami
Pyszne, pachnące lasem i zwiastujące jesień risotto z jesiennymi grzybami. Jeżeli grzybów nie posiadamy to możemy z powodzeniem je zastąpić pieczarkami.
Przyrządzenie takiego risotta jest niezwykle proste. Wystarczy odpowiednia ilość ryżu do risotto, dowolne składniki, bulion i masło.
Przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu.
Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarna będą przezroczyste. Kolejno wlewamy bulion i ryż gotujemy do miękkości i do wchłonięcia bulionu pod przykryciem co jakiś czas mieszając - około 15-20 minut. Ewentualnie możemy podlać większą ilością bulionu gdyby jeszcze nie był miękki.Dodajemy dowolne skłądniki i gotowe.
Moja druga propozycja to :
Zielone risotto z kurczakiem
Dodatek kurczaka sprawia, że risotto jest bardzo treściwe. Kurczak i brokuł to świetne połączenie.
Jeśli mowa o risotto to nie może zabraknąć sezonowego akcentu w postaci dyni.
Risotto z dynią
Słoneczny kolor sprawia, że jemy już oczami ;)
Zapraszam do skosztowania włoskich smaków mojej kuchni. Życzę smacznego ;)