Któż z nas nie lubi słodkich domowych ciasteczek.
Są smaczne, kuszą swym smakiem i możemy zawsze mieć je pod ręką. O czym mowa ? Mowa o pysznych domowych ciasteczkach. A są nimi Pieguski, o wiele smaczniejsze niż te sklepowe. Robi się je ekspresowo i ekspresowo znikają. Zaletą jest to, że możemy upiec więcej i przechowywać w szczelnie zamknietych
Wyśmienite Pieguski

200 g orzechów nerkowca
100 g rodzynek
100 g mlecznej czekolady
300 g mąki pszennej typ 500
1 szczypta soli
1 szczypta proszku do pieczenia
120 g cukru pudru
200 g miekkiego masła
Orzechy, czekoladę posiekać.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
Do utartego masła wlać śmietankę, wymieszać i nadal ucierając dodawać porcjami mąkę.
Połączyć składniki a potem dodać posiekane składniki i wsypać rodzynki, wymieszać masę.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować kulki i układać na blasze.
Ciasteczka piec około 15-17 minut w zależności od wielkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.