Małe ciekawostki o kapuście .....

Opublikowano: 22.06.2011
Autor: smakowita
Małe ciekawostki o kapuście .....
Kapusta głowa pusta....Ogólnie mówiąc kapusta jest dobra na wszystko.Możemy upichcić z niej wiele potraw między innymi bigosy,zupy,gołąbki,zapiekanki i przeróżne surówki.Również bardzo smaczna jest kiszona kapusta. Roślina ta posiada bardzo duże ilości minerałów takich jak żelazo ,sód,potas,miedź,wapń i witamin A,C,E i witaminy z grupy B. Kapusta ma też właściwości lecznicze np.picie świeżo wyciśniętego soku pomaga przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy.Również pomaga w niedokwaśności i nadkwaśności.Może być również stosowany w chorobach dróg oddechowych i strun głosowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, chorobach wątroby i śledziony oraz ogólnym zmęczeniu.Dla mnie najciekawsze jest to , że ta roślina potrafi także regulować ciepłotę ciała. Gdy mamy zbyt wysoką temperaturę obniża ją,a gdy jest za niska podwyższa ją.Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Są w niej też mało znane substancje ,które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy .A co do liści z kapusty to można stosować je jako okłady na takie schorzenia jak :rany, ropni, wrzody, pryszcze, pokrzywki, liszaje , odmrożenia i krwawiące hemoroidy.Okłady robi się ze świeżych liści. Pomagają również przy bólach głowy ,mięśni,reumatycznych,rwie kulszowej,nerwobólach. Teraz kilka propozycji kulinarnych na to niezwykłe warzywo .....,a w roli głównej dzisiaj mamy \'\'\'KAPUSTĘ\'\'\'.

ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:
1/2 główki młodej kapusty 
1 garść ryżu
10 małych pieczarek
2 laski kiełbasy śląskiej
2 ząbki czosnku
1/3 kost, masła 
sól
pieprz

WYKONANIE:

Kapustę pokroić w kostkę i dobrze opłukać .Włożyć na gotującą się wodę,dodać ryż i posolić.Gotujemy do miękkości ok. 25 minut.Z masła i mąki zrobić zasmażkę,pieczarki oczyścić i pokroić w płastry. Wszystko dodać do zupy i przez chwilę gotować.Kiełbasę pokrojoną w plastry podsmażyć, czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do zupy zagotować,doprawić do smaku solą,pieprzem i zdjąć z ognia. 

GOŁĄBKI Z RYŻEM

SKŁADNIKI:
1 mała główka młodej kapusty
2 woreczki ryżu ugotowanego 
1 mała cukinia 
2 łyżki ziarna słonecznika
1 łyżeczka kucharka
1 białko 
1/2 pęczka natki pietruszki 
1 cebula dymka ze szczypiorkiem 
sól
pieprz
1/3 kostki masła 

WYKONANIE:

Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej gotującej się wody.Chwilę gotować i wyjąć.Zdjąć 8 liści ,rozłożyćna ścierce i lekko osuszyć.Słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do ryżu.Dodać lekko ubite białko,posiekaną zieleninę z cebulką,cukiniędokładnie umytą i pokrojoną w kostkę,kucharka i pieprz do smaku .Dokładnie wymieszaną masę ryżową podzielić na osiem porcji i położyć na liściach kapusty.Brzegi liści założyć do środka i zwinąć w zgrabne roladki.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Podlać do 3/4 wysokości gołąbków wodą z gotowania kapusty i polać stopionym masłem.Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Zapiekać przez 25 minut.Można zrobić do nich sos pomidorowy .

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:

pół główki młodej kapusty 
5 główek rzodkiewek
kilka truskawek
gałązka melisy cytryniowej 
gałązka mięty
sól
pieprz
ocet jabłkowy
oliwa
cukier

WYKONANIE:
Kapustę opłukać i poszatkować -przełożyć do miski.Rzodkiewki umyć i zetrzeć na dużych oczkach.Truskawkiopłukać,usunąć szypułki i pokroić duże na ćwiartki,a małe na połówki.Listki mięty i melisy opłukać-dodaćdo kapusty.Wszystkie składniki skropić octem jabłkowym, oliwą i doprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem.



ZAPIEKANKA Z MŁODEJ KAPUSTY I ZIEMNIAKÓW 

SKŁADNIKI:
80 dkg ziemniaków
1 główka młodej kapusty
10 jagód jałowca
1 łyżeczka kminku
2 łyżki masła
2 łyzki mąki pszennej
1/2 litra wody letniej
1 łyżeczka ziarenek smaku
sól 
pieprz
1/2 szklanki sera żółtego startego
4 laski kiełbaski śląskiej
1 garść bułki tartej
koperek 

WYKONANIE:

Kapustę pokroić na ćwiartki,ziemniaki obrać..Przełozyć do garnka zalać wrzątkiem,posolić i dodać przyprawy kminek,jałowiec.Gotować pół godziny i odcedzić.Wodęwymieszać z ziarenkami smaku.Mąkę uprażyć na maśle,cienkim strumieniem wlewać bulion cały czas mieszając i doprawić do smaku solą i pieprzem.Kapustę z ziemniakami przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem.Polać sosem i posypać tartą bułką wymieszaną z serem. Na wierzch położyć kiełbaski pokrojone na kawałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez 30 minut.Porcje na talerzach posypać posiekanym koperkiem. 

prymat