Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKOWE ŚWIĘTA - MAKOWIEC Z JABŁKAMI - DESER MAKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BAKALIAMI

Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu! Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce i słodka mleczna czekolada - ajjj!

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

*śmietana 36% – 250 ml

* żółtko – 2 szt

* cukier puder -4 łyżki

* wanilia – 1 laska ( można zastąpić cukrem wanilinowym )

* masa makowa – ok. 80 g

* biała czekolada – 50 g

* orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g

* herbatniki – 4 szt

* czekolada mleczna – 20 g

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę.

Śmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy.

Dodajemy roztopioną, białą czekoladę oraz masę makową i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Wkładamy do pucharków, posypujemy podprażonymi orzechami i posiekaną czekoladą.

Dekorujemy herbatnikami i wkładamy do lodówki.

Podajemy mocno schłodzone!

Smacznego!

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak