M jak marynaty

Możemy robi nie tylko marynaty, ale też np. wina czy nalewki. Na praktycznie każdy owoc czy warzywo znajdzie się sposób, by je „przerobic” i zachowac jak najdłużej smak lata.
Zaczynajac od owoców:
-soki i kompoty z wszelkiego rodzaju owoców, ja zawsze robię soki z czarnej porzeczki, wiśni i mirabelek z domieszka aronii, a kompoty ze śliwek, które potem można wykorzysta jeszcze np. do knedli
Sok z wisni
10 kg wisni
5 kg cukru
Sokownik
Wisnie zasypujemy cukrem i wodą i gotujemy w sokowniku. Zlewamy do garnka, następnie do słoików. Pasteryzujemy kilka minut. Odkładamy w ciemne i chłodne miejsce.
Śliwki do słoika
1 kg sliwek
0,5 kg cukru
0,5 l wody
Śliwki umyć, przeciac na pół usunąć pestki. Ułożyć w słoikach co warstwę zasypywać łyżka cukru. Do każdego słoika wlac kilka łyzek 5-6 wody(niewiele bo owoce puszczą sok). Słoiki zakręcić i pasteryzowac ok. pół godziny.
-wina- np. z winogron czy porzeczek (ale o tym jeszcze napisze;))
-nalewki- odsyłam 3 posty wczesniej, bo to własnie nalewki były motywem przewodnim
A wisnie z nalewek możemy uzyc potem do ciast np. do dekoracji tortów, a sliwki ze śliwowicy jako bakalie do kruszonki;)
-dżemy, powidła- zarówno z całych owoców jak i z niewygotowanych do konca np. mirabelek. Wystarczy tylko przetrze, doda cukier żelujacy i mamy świetne domowe nadzienie do ciast czy naleśników
Przechodząc do warzyw:
-ogóreczki- kiszone, konserwowe, po żydowsku, a teraz robimy w baryłkach takie „na teraz”;)
Ogórki po żydowsku
3 kg ogórków
Marchewka
Cebula
Gorczyca
Koper
Seler
Pietruszka
Czosnek
Ziele angielskie
Chrzan
Pieprz
Zalewa:
5 szklankek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyzki soli
Do słoika włożyć ogórki i po trochę każdego z reszty składników. Składniki na zalewę zagotowac i zalać ogórki. Pasteryzowac ok. 5 minut.
-fasolka szparagowa na kwasno- w zimie będzie swietna zarówno na kwasno z pomidorem i szczypiorkiem jak i po wygotowaniu tradycyjnie z bułką tartą
Fasolka szparagowa na zimę
2 kg fasolki
4 szklanki wody
1 litr wody
4 dag soli
2-3 dag cukru
2g kwasku cytrynowego
Fasolkę umyć, odciąć konce, wrzucić do osolonej wody, gotować 2-4 minuty, odcedzić.
Z wody, soli, cukru i kwasku ugotować zalewę. Fasolkę układać w słoikach i zalac wrzacą zalewą. Słoiki od razu zamykac i pasteryzować w temp. 95 stopni przez 90 minut.
-papryka konserwowa, bo po co biega w zimie do sklepu jeśli można do piwnicy;)
Papryka konserwowa
Zalewa:
1 szklanka octu
5 szklanek wody
1 płaska łyzka soli
1 plaska łyżka cukru
2-3 liscie laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
Reszta (na 1 słoik):
Wypestkowana papryka
Ziarka gorczycy
Ziarna pieprzu
1 ząbek czosnku
Łyzeczka oliwy
Ugotowac zalewę, ostudzić, powyciągać ziele i liście.
Do słoików łozyc paprykę i podane składniki. Zalac zalewą. Zakręcic i gotować przez 4 minuty.
I kończąc na gotowych daniach:
-leczo- a gdy przyjdzie nam ochota na gorące, pikantne danie tylko wyciągniemy słoik, dosmażymy cebulę i kiełbasę i mamy przepyszne szybkie danie
Warzywa do lecza na zimę
15 kg papryki (u mnie 10 kg czerwonej i 5 kg kolorowej)
5 kg pomidorów
5 średnich cukinii (ok. 6-7 kg)
Woda
Sól
Paprykę przeciąć, wyciąć gniazda nasienne, opłukać. Pokroić na małe kawałki.
Cukinię obrać, wyciąć środek z nasionami, umyć i zetrzeć na tarce.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć ‘głąby’, pokroić w ćwiartki.
Paprykę i cukinię gotować lekko podlewając osoloną wodą żeby się nie przypaliła, ale tylko na początku , bo potem papryka puści sok. Gotować do momentu zmięknięcia.
Pomidory pogotować w osobnym garnku kilka minut również do zmięknięcia.
Paprykę i cukinię połączyć z pomidorami. Wymieszać. Przełożyć do słoików. Po zamknięciu pasteryzować ok. 30 minut.
Róbmy więc przetwory, bo po co zjada konserwanty zamknięte w sklepowych produktach;)