M jak marynaty

Opublikowano: 08.07.2011
M jak marynaty
Lato w pełni. W ogródku pełno smakowitych i zdrowych owoców i warzyw. Najwyższy więc czas by zamkną lato w słoiku i cieszy się jego wspomnieniami cały rok.

Możemy robi nie tylko marynaty, ale też np. wina czy nalewki. Na praktycznie każdy owoc czy warzywo znajdzie się sposób, by je „przerobic” i zachowac jak najdłużej smak lata.

 

Zaczynajac od owoców:

-soki i kompoty z wszelkiego rodzaju owoców, ja zawsze robię soki z czarnej porzeczki, wiśni i mirabelek z domieszka aronii, a  kompoty ze śliwek, które potem można wykorzysta jeszcze np. do knedli

Sok z wisni

10 kg wisni

5 kg cukru

Sokownik

M jak marynaty

 

Wisnie zasypujemy cukrem i wodą i gotujemy w sokowniku. Zlewamy do garnka, następnie do słoików. Pasteryzujemy kilka minut. Odkładamy w ciemne i chłodne miejsce.

 

 

Śliwki do słoika

 

1 kg sliwek

0,5 kg cukru

0,5 l wody

 

 

Śliwki umyć, przeciac na pół usunąć pestki. Ułożyć w słoikach co warstwę zasypywać łyżka cukru. Do każdego słoika wlac  kilka łyzek 5-6 wody(niewiele bo owoce puszczą sok). Słoiki zakręcić i pasteryzowac ok. pół godziny.

 M jak marynaty

 

 

-wina- np. z winogron czy porzeczek (ale o tym jeszcze napisze;))

 

-nalewki- odsyłam 3 posty wczesniej, bo to własnie nalewki były motywem przewodnim

 

A wisnie z nalewek  możemy uzyc potem do ciast np. do dekoracji tortów, a sliwki ze śliwowicy jako bakalie do kruszonki;)

M jak marynaty

-dżemy, powidła- zarówno z całych owoców jak i z niewygotowanych do konca np. mirabelek. Wystarczy tylko przetrze, doda cukier żelujacy i mamy świetne domowe nadzienie do ciast czy naleśników

M jak marynaty

 

 

Przechodząc do warzyw:


-ogóreczki- kiszone, konserwowe, po żydowsku, a teraz robimy w baryłkach takie „na teraz”;)

 

Ogórki po żydowsku

 

3  kg ogórków

Marchewka

Cebula

Gorczyca

Koper

Seler

Pietruszka

Czosnek

Ziele angielskie

Chrzan

Pieprz

Zalewa:

5 szklankek wody

1 szklanka octu

1 szklanka cukru

2 łyzki soli

 

 

Do słoika włożyć ogórki i po trochę każdego z reszty składników. Składniki na zalewę zagotowac i zalać ogórki. Pasteryzowac ok. 5 minut.

M jak marynaty

 

-fasolka szparagowa na kwasno- w zimie będzie swietna zarówno na kwasno z pomidorem i szczypiorkiem jak i po wygotowaniu tradycyjnie z bułką tartą

M jak marynaty

Fasolka szparagowa na zimę

 

2 kg fasolki

4 szklanki wody

1 litr wody

4 dag soli

2-3 dag cukru

2g kwasku cytrynowego

 

Fasolkę umyć, odciąć konce, wrzucić do osolonej wody, gotować 2-4 minuty, odcedzić.

Z wody, soli, cukru i kwasku ugotować zalewę. Fasolkę układać w słoikach i zalac wrzacą zalewą. Słoiki od razu zamykac i pasteryzować w temp. 95 stopni przez 90 minut.

 

 

 

-papryka konserwowa, bo po co biega w zimie do sklepu jeśli można do piwnicy;)

Papryka konserwowa

 M jak marynaty

Zalewa:

1 szklanka octu

5 szklanek wody

1 płaska łyzka soli

1 plaska łyżka cukru

2-3 liscie laurowe

Kilka ziaren ziela angielskiego

Reszta (na 1 słoik):

Wypestkowana papryka

Ziarka gorczycy

Ziarna pieprzu

1 ząbek czosnku

Łyzeczka oliwy

 

 

Ugotowac zalewę, ostudzić, powyciągać ziele i liście.

Do słoików łozyc paprykę i podane składniki. Zalac zalewą. Zakręcic i gotować przez 4 minuty.

 

I kończąc na gotowych daniach:


-leczo- a gdy przyjdzie nam ochota na gorące, pikantne danie tylko wyciągniemy słoik, dosmażymy cebulę i kiełbasę i mamy przepyszne szybkie danie

 

Warzywa do lecza na zimę

M jak marynaty

 

 

15 kg papryki (u mnie 10 kg czerwonej i 5 kg kolorowej)

5 kg pomidorów

5 średnich cukinii (ok. 6-7 kg)

Woda

Sól

 

 

Paprykę przeciąć, wyciąć gniazda nasienne, opłukać. Pokroić na małe kawałki.

Cukinię obrać, wyciąć środek z nasionami, umyć i zetrzeć na tarce.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć ‘głąby’, pokroić w ćwiartki.

Paprykę i cukinię gotować lekko podlewając osoloną wodą żeby się nie przypaliła, ale tylko na początku , bo potem papryka puści sok. Gotować do momentu zmięknięcia.

Pomidory pogotować w osobnym garnku kilka minut również do zmięknięcia.

Paprykę i cukinię połączyć z pomidorami. Wymieszać. Przełożyć do słoików. Po zamknięciu pasteryzować ok. 30 minut.

 

 

Róbmy więc przetwory, bo po co zjada konserwanty zamknięte w sklepowych produktach;)

prymat