Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami
Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami
Składniki:
4 plastry łopatki bez kości,
4 łyżki cukru kryształu,
250 g margaryny
pieprz czarny Prymat do smaku,
Kucharek do smaku,
2 cebule białe,
świeża natka pietruszki,
250 g pieczarek
Sposób wykonania:
Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem.
Podgrzewając około 10 minut karmelizujemy czyli czekamy aż cukier się zacznie topić.
Od czasu do czasu mieszamy by się nieprzypalił.
Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę .
Następnie wkładamy oprószone pieprzem i kucharkiem mięso pokrojone w plastry.
Gdy mięso będzie lekko podpieczone wkładamy margarynę i dokładnie mieszamy by połączyła się z karmelem.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Dorzucamy do mięsa.
Natkę pietruszki drobno siekamy i także dokładamy do garnka.
Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.
Podajemy do ziemniaków ugotowanych w wodzie .
Smacznego