Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami

Kawałek mięsa w soczyście słodkawym sosie z dużymi kawałkami pieczarek. Wyśmienity dodatek do ziemniaków lub jako samodzielne danie.

  

               Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami 


Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami


   Składniki: 

    4 plastry łopatki bez kości,
    4 łyżki cukru kryształu,
    250 g margaryny
    pieprz czarny Prymat do smaku,
    Kucharek do smaku,
    2 cebule białe,
    świeża natka pietruszki,
    250 g pieczarek


Sposób wykonania:

 


Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem.

                                           Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami
  

   Podgrzewając około 10 minut karmelizujemy czyli czekamy aż cukier się zacznie topić.
Od czasu do czasu mieszamy by się
nieprzypalił.


        Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami


Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę .

      Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami

Następnie wkładamy oprószone pieprzem i kucharkiem mięso pokrojone w plastry.

      Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami

Gdy mięso będzie lekko podpieczone wkładamy margarynę i dokładnie mieszamy by połączyła się z karmelem.

     Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Dorzucamy do mięsa.

       Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami

Natkę pietruszki drobno siekamy i także dokładamy do garnka.
Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.

      Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami

Podajemy do ziemniaków ugotowanych w wodzie . 

 

 Łopatka zatopiona w karmelu z grzybami

                                

                                Smacznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak