Lody waniliowe z kaszą kus kus
Składniki:
- 3 duże żółtka
- 4-5 łyżek cukru
- 3 łyżki kaszy Kus kus
- 400ml mleka
- 200g zimnej kremówki
- ziarenka z 1 laski wanilii
Kaszę wsypujemy do miseczki, posypujemy 2 łyżkami cukru i zalewamy 200ml wrzącego mleka. Dodajemy ziarenka wanilii i przykrywamy pokrywką.
Żółtka miksujemy z 2 łyżkami cukru. Wlewamy pomału do nich resztę wrzącego mleka, cały czas miksując. Łączymy ze sobą obie masy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kremówkę mocno ubijamy i dodajemy do zimnej masy. Jeśli chcemy to możemy ją dosłodzić jeszcze łyżką cukru.
Wstawiamy do zamrażarki.
Co godzinę wyjmujemy i krótko miksujemy mikserem, by rozbić grudki.