Nareszcie słonko się do nas uśmiechnęło. Ostatnie kilka dnie,to pogoda iście wakacyjna..Dużo słońca i jeszcze raz słońca, i o to chodzi. A wiadomo, w taką pogodę najlepsze są lody,zwłaszcza domowe.
LODY JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI I POZIOMKAMI
2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka truskawek
1 szklanka poziomek
2- 3 łyżki miodu
sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej,jednolitej konsystencji.
Przelewamy do poj
Nareszcie słonko się do nas uśmiechnęło. Ostatnie kilka dnie,to pogoda iście wakacyjna..Dużo słońca i jeszcze raz słońca, i o to chodzi. A wiadomo, w taką pogodę najlepsze są lody,zwłaszcza domowe.
2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka truskawek
1 szklanka poziomek
2- 3 łyżki miodu
sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej,jednolitej konsystencji.
Przelewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika.
Gdy lody będą się chłodzić, lody należy kilka razy przemieszać. Do lodów możecie również dodać borówki lub jagody,będą wtedy jeszcze smaczniejsze,zmienić je na inne owoce.

1/4 szklanki + 2 łyżki nutelli
1 1/3 szklanki śmietanki 30 %
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
pokruszone ciasteczka czekoladowe do posypania
Wszystkie składniki (oprócz ciasteczek) zmiksuj .Masę przelej do pojemniczka i przełóż do zamrażalki.
Lody należy kilka razy przemieszać.

7 średnich marchewek,postaraj się wybrać marchewki jednakowej wielkości
1/2 szklanki mleczka kokosowego
szczypta soli
1 mrożony banan
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu klonowego
Przygotuj sobie naczynie żaroodporne i wyłóż je folią aluminiową.
Piekarni nastaw na 230 C.
Marchewki obierz i przełóż do naczynia.Przykryj folią aluminiową i piecz do momentu aż marchewki będą miękkie (u mnie ok 40 minut).Upieczone marchewki odstaw by przestygły,a jeszcze lepiej jeśli upieczesz je dzień wcześniej.
Ostudzone marchewki pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i dodaj mleczko kokosowa,sól,banana oraz syrop klonowy.Zmiksuj blenderem pod koniec dodając miód.
Gotową masę przełóż do pudełeczka i zamknij.Włóż do zamrażalki.
1 szklanka kremówki
1/4 szklanki mleka w proszku
1 szklanka mleka
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka skondensowanego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 ciasteczek typu markizy
2 opakowania podpłomyków bez cukru
Kremówkę przelej do miski i ubij.
Ciasteczka wraz z nadzieniem pokrusz.
Do ubitej śmietanki dodaj pozostałe składniki i wymieszaj,najlepiej łyżką.
Lody przełóż do pojemniczka i przełóż do zamrażalki.
Gdy lody będą już lekko zmrożone,an tyle aby można było przełożyć nimi wafle, wykładamy ok 3 łyżki na podpłomyka i przykrywamy drugim.
Kanapki przekładamy do czystego pojemniczka i jeszcze na jakiś czas wkładamy do zamrażalki.