Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowy zawrót głowy

Kiedy za oknem upał, jedyne na co mamy ochotę, to coś orzeźwiającego, lekkiego i przede wszystkim zimnego.

Kiedy za oknem upał, jedyne na co mamy ochotę, to coś orzeźwiającego, lekkiego i przede wszystkim zimnego. Idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju schłodzone koktajle, sorbety czy lody. Dzisiejszy wpis chciałabym poświęcić tym ostatnim. W Wielkim Leksykonie Kulinarnym (F. Jürgen Herrman) możemy znaleźć podział wyodrębniający następujące rodzaje lodów:
lody kremowe - zawierają co najmniej 50% mleka i co najmniej 90 g żółtka na 1 litr mleka, nie można do nich dodawać wody;
sorbety- lody przyrządzane z soku owocowego, syropu cukrowego i soku z cytryny albo słodkiego wina czy likieru. Do przyrządzania sorbetu nie można użyć mleka;
sorbety owocowe - robione z soku owocowego, piure owocowego, wina, wina musującego. Zawartość owoców powinna wynosić co najmniej 25%;
lody śmietanowe- utarte z cukrem żółtko zalewamy mlekiem albo śmietanką, dodajemy odpowiedni smak i ucieramy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie studzimy i zamrażamy w maszynie do lodów. Zawierają co najmniej 18% tłuszczu mlecznego pochądzącego z wykorzystanej do ich przygotowania śmietany;
lody mleczne- zawierają co najmniej 70% mleka, cukier, żółtka oraz substancje smakowe. W lodach mlecznych zawartość żółtka jest znacznie mniejsza niż w lodach kremowych;
krem lodowy- przyrządzany jak lody z mleka. Musi zawierać co najmniej 10% tłuszczu pochodzącego z mleka. Przed zamrożeniem koniecznie trzeba go zhomogenizować;
lodowy krem owocowy- zawartość tłuszczu pochodzącego z mleka musi wynosić co najmniej 8%;
lody wodne - zawartość tłuszczu mlecznego jest mniejsza niż 3 %, a suchej masy jest wyższa niż 12%;
lody włoskie- o luźnej, kremowej konsystencji wytwarzane w specjalnych maszynach. Do masy lodowej, zamrażanej szybko i krótko w temp. od -6 do -7 stopni Celsjusza, wtłaczana jest duża ilość powietrza.
Warto dodać, że amerykańskie lody śmietanowe (ice cream) przygotowywane są bez jajek za to na śmietanie, mleku albo skondensowanym mleku zagęszczonym żelatyną.

Jednym z najczęściej spotykanych rodzajów lodów, zwłaszcza tych przygotowywanych samodzielnie w domu, są lody na bazie cremu custard nazywanego również śmietaną jajeczną- żółtka ucieramy z cukrem, aromatyzujemy wanilią czy skórką cytrynową, mieszamy z ciepłym mlekiem i ubijamy w gorącej kąpieli wodnej. Po wystudzeniu dodajemy smakowe piure np. truskawkowe czy jagodowe oraz ubitą śmietankę. Tak przygotowaną masę zamrażamy w maszynce do lodów.

Dziś chciałabym przedstawić kilka wariacji na temat domowych lodów- ich przygotowanie będzie znacznie szybsze, a smak równie wyborny.

Lody bananowo-kokosowe

lody

Pyszne lody na bazie pożywnych i zdrowych bananów i mleczka kokosowego- bez cukru, jajek i mleka. Mleczko kokosowe (nazywane złotym środkiem leczniczym) posiada dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza, fosforu. Banany są źródłem kwasu foliowego, potasu, witaminy C. Aby witaminy zawarte w składnikach lodów zostały przyswojone przez nasz organizm, do lodów dodaję odrobinę oleju rzepakowego.

Składniki:
· 5 dojrzałych dużych bananów
· 3 łyżki oleju rzepakowego
· 1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
· 2-3 łyżki fruktozy
· łyżka mleka w proszku

lody

Banany blendujemy z mleczkiem kokosowym połączonym z olejem rzepakowym na gładką masę. Dodajemy mleko w proszku oraz fruktozę do smaku. Całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. Przekładamy do maszynki do robienia lodów na godzinny program, następnie schładzamy jeszcze w zamrażalniku. Lody przed podaniem wyjmujemy na ok. 30 minut do lodówki. Smacznego!

lody

 

 

 

 

 

 

 

Dietetyczne dyniowe lody jogurtowe

lody

Orzeźwiające i dietetyczne lody dyniowo-jogurtowe to idealna propozycja na smaczny i zdrowy deser. Pyszna porcja witamin dla naszych najbliższych, zachwycająca nie tylko smakiem, ale i niezwykle pogodnym kolorem.

SKŁADNIKI:

450 g mrożonej dyni
400 g jogurtu naturalnego
4 łyżki miodu akacjowego
łyżka masła klarowanego
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
skóra z cytryny
łyżka mleka w proszku

Dynię przesmażamy do miękkości na maśle razem z cukrem waniliowym i miodem. Dosmaczamy przyprawami. Chłodzimy, dokładnie belndujemy. Dodajemy pozostałe składniki - jogurt, śmietanę, mleko w proszku, skórkę z cytryny. Całość dobrze mieszamy i przekładamy do maszynki do robienia lodów na godzinny program lub do zamrażalnika pamiętając by co pół godziny 2-3 razy całość zmiksować. Smacznego!

lody

 Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe

Pyszne połączenie czekolady i kakao z aromatycznymi ziołami - kolendrą i bazylią - zamknięte w formie kremowych lodów. Dzięki nietypowemu dodatkowi ziół czekolada zyskuje głębszy wymiar, a cały deser orzeźwiającą nutę.

lody

Składniki:
· 250g mascarpone
· 200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
· 500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym- gęstego
· 200 g mlecznej czekolady
· łyżka kakao
· 6 łyżek  miodu spadziowego
· duża garść drobno posiekanych liści bazylii
· duża garść drobno posiekanej kolendry

lody

Nad gorącą kąpielą wodną topimy 150g mlecznej czekolady. W misce łączymy schłodzoną śmietanę, serek mascarpone, serek śmietankowy oraz miód. Dodajemy roztopioną czekoladę, łyżkę przesianego kakao oraz drobno posiekaną bazylię i kolendrę. Całość przekładamy do maszynki do robienia lodów na godzinny program lub w pojemniku do zamrażalnika (ale musimy w tym wypadku pamiętać, by co pół godziny 2-3 razy całość zmiksować). Pod koniec mrożenia dodajemy resztę posiekanej mlecznej czekolady (50g) - maszynka musi ją dobrze wmieszać w masę lodową, ale czekolada powinna być widoczna w gotowych lodach. Smacznego!

lody

 lody

 

Lody na patyku sernikowo-borówkowe

lody

Składniki:
· 500 g borówek
· cukier do smaku- w zależności od słodkości owoców (6-7 łyżek)
· 500 g ricotty
· 250 g śmietanki kremówki + łyżka cukru waniliowego
· sok z 1 cytryny


Borówki miksujemy z cukrem, dodajemy ricottę oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym. Masę borówkową łączymy ze śmietanką. Przekładamy do maszynki do lodów- program godzinny lub wkładamy do zamrażalnika i miksujemy co pół godziny - 5-6 razy. Całość można rozlać do dużego pojemnika i chłodzić jeszcze w zamrażalniku, można też przełożyć do specjalnych foremek na lody z patyczkami. Smacznego!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak