Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lebioda

Kolejny chwast zawitał w mojej kuchni.

W moim warzywniaczku sporo warzyw ale oczwyiście również sporo chwastów. Trzeba je regularnie usuwać szczególnie  gdy warzywka są małe, ponieważ chwasty rosną o wiele szybciej niż warzywa. Jeśli ich nie usuniemy zdominują nam nasze roślinki, które z braku składników mineralnych i słońca będa marnie rosły. Jednym z dominujących chwastów jest lebioda zwana również komosą białą. Ma ona działanie lecznicze - pomaga przy kaszlu i przewlekłym zapaleniu oskrzeli jednak teraz już raczej się jej nie używa. Lebioda ma również zastosowanie w kuchni. Nasiona i młode liście są jadalne, liście bywają stosowane zamiast szpinaku. Mają dużo białka  (16%), węglowodanów (49%),witaminy C, prowitaminy A. Starsze liście i nasiona są trujące. Łatwo jednak pozbawić ich trujących składników – przed spożyciem muszą być gotowane, a wodę po gotowaniu odlewa się. Z nasion można przyrządzać mąkę i kasze. Szpinaku u mnie w tym roku dużo ale postanowiłam spróbować komosy. Zanim ją całkowicie usunęłam z warzywniaka udało mi się ją wykorzystać do jajecznicy i mini tart. ( źródło wikipedia.org)

Mini tarty z zielonym farszem

składniki:

kruche ciasto
125 g mąki pszennej
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g margaryny lub masła
1 jajko
duża szczypta soli

nadzienie
400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku
250 g ricotty
2 jajka
sól z pieprzem
gałka muszkatołowa
olej lub masło do smażenia

Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę lub masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki na małe tarty, wyszło mi 6 szt. Ciasto na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Następnie przygotować farsz. Wszystkie listki opłukać i wysuszyć. Następnie te 400 g posiekać i przesmażyć na patelni aby po prostu zmniejszyły obiętość. W misce wymieszać ricottę z jajkami, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać przesmażone liście. Pozostałe dwie garście szpinaku posiekać i również dodać do farszu. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz. Tarty wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20-30 minut na 180 C.

Lebioda

Jajecznica z lebiodą

składniki:

1 spora garść listków lebiody
3-4 jajka
sól, pieprz
masło do smażenia

Listki lebiody opłukać i osuszyć. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem,doprawić do smaku solą z pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła i wrzucić listki lebiody,chwilkę przesmażyć. Następnie wlać jajka.Smażyć wedle uznania w zleżnośći jak scięta jajeczniczkę lubimy. Jajeczniczkę podałam z rzodkiewką i pomidorkami a do tego białe pieczywo. To było pyszne i pożywne śniadanko.

Lebioda

migotka28 12.06.2014 16:00
trzeba było spróboować, mi smakowała
Ankha 10.06.2014 15:51
Też miałam na nią pokusę gdy plewiłam grządki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak