Lato na stole
Kalrepa uprawiana jest w Polsce od XIX wieku. Częściami jadalnymi są: zgrubiała bulwa pędowa oraz liście. Ta odmiana kapusty. oprócz walorów smakowych, posiada także szereg właściwości odżywczych (zawiera m.in. witaminy z grupy B, wit. C, sód, potas, żelazo, wapń, magnez, mangan oraz kwas foliowy).
.
Ogórek pochodzi z Indii, w Polsce uprawiany jest od XVI wieku. Jego wartość żywieniowa to przede wszystkim usprawnianie procesów trawiennych, a szczególnie nieoceniona pomoc w usuwaniu wody z organizmu, co ma szczególne zanzczenie w dietach odchudzających. Ogórek zawiera enzym - askorbinazę - utleniający wit. C. Askorbinaza nie działa w środowisku kwaśnym, jeżeli wieć chcemy wzbogacić naszą surówkę o ogórka - pamiętajmy, aby dodać do niej odrobinę octu lub soku z cytryny.
.
Rzodkiewka pochodzi prawdopodobnie z Dalekiego Wschodu, w Polsce zaczęto ją uprawiać w XIV wieku. Warzywo to ma dobroczynny wpływ na układ moczowy, a także na wątrobę i drogi żółciowe. Sok z rzodkiewki używany jest w kosmetyce jako dodatek do środków zapobiegających wypadaniu włosów. W medycynie ludowej rzodkiewka stosowana jest przede wszystkim jako składnik diety wspomagający wydzielanie mleka u matek karmiących. Sokiem z niej łagodzi się bóle pochodzenia reumatycznego oraz odkaża rany.
.
Składniki letniej surówki:
1 młoda kalarepka
2 małe świeże ogórki zielone
4 średnie rzodkiewki
0,5 szklanki jogurtu naturalnego 0%
Przyprawy (ilość wg uznania):
Kucharek - Uniwersalna
pieprz czarny mielony oraz jabłkowy ocet winny
Wykonanie:
Kalarepkę pokroić "w zapałkę", ogórki obrać i wraz z rzodkiewką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa zmieszać z jogurtem i przyprawami. Wstawić na 10 minut do lodówki. Podawać jako dodatek do mięs pieczonych.
Smacznego!