Kwiatki z rabatki z malinkami
Opublikowano: 22.11.2012
Efektownie podane ucieszą oko nie tylko najmłodszych.
Kwiatki z rabatki z malinkami
Składniki:
-
300 g mąki pszennej,
-
2 g drożdży świeżych,
-
60 g margaryny roztopionej,
-
2 łyżeczki cukru
-
1 jajko,
-
1/2 szklanki mleka ciepłego
-
1 jabłko,
-
maliny świeże,
-
1 łyżeczka żelatyny
-
125 ml ciepłego soku z malin
-
cynamon Prymat,
-
cukier kryształ,
-
jajko do smarowania
W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże z cukrem. Odstawiamy by podrosło.
W misce łączymy mąkę z podrośniętym rozczynem , roztopioną margaryną i jajkiem.
Wałkujemy na cienki placek. Szklanką o szerokim rancie około 10 cm wykrawamy kółka.
Nacinamy nożyczkami w koło krawędż na długośc 1 cm.
Do posmarowanych olejem foremek do babeczek wkładamy kółka.
Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Jabłko myjemy i stugaczką do warzyw tniemy cienkie talarki.
Układamy na cieście.
Na jabłkach kładziemy po jednej malinie.
Z reszty ciasta wycinamy kształt liścia,nożem nacinamy "żyłki".
Foremki z "kwiatkami' przekładamy na dużą blaszkę , obok układamy listki, które posypujemy cynamonem.
"Kwiatki' posypujemy cukrem kryształem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C do złotego koloru.
Wyjmujemy po upieczeniu i studzimy.
W ciepłym soku malinowym mieszamy żelatynę.
Do każdego "kwiatka" wkładamy listek z ciasta i wlewamy po jednej łyżeczce galaretki.
Zostawiamy do stężenia.