Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwiatki z rabatki z malinkami

Efektownie podane ucieszą oko nie tylko najmłodszych.

                Kwiatki z rabatki z malinkami     

 

 

Kwiatki z rabatki z malinkami

 

Składniki:

 

W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże z cukrem. Odstawiamy by podrosło.

W misce łączymy mąkę z podrośniętym rozczynem , roztopioną margaryną i jajkiem.
Wałkujemy na cienki placek. Szklanką o szerokim rancie około 10 cm wykrawamy kółka.
Nacinamy nożyczkami w koło krawędż na długośc 1 cm.


Do posmarowanych olejem foremek do babeczek wkładamy kółka.
Smarujemy rozmąconym jajkiem.


Jabłko myjemy i stugaczką do warzyw tniemy cienkie talarki.
Układamy na cieście. 


Na jabłkach kładziemy po jednej malinie.
Z reszty ciasta wycinamy kształt liścia,nożem nacinamy "żyłki".


Foremki z "kwiatkami' przekładamy na dużą blaszkę , obok układamy listki, które posypujemy cynamonem.


"Kwiatki' posypujemy cukrem kryształem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C do złotego koloru.

Wyjmujemy po upieczeniu i studzimy.

W ciepłym soku malinowym mieszamy żelatynę.


Do każdego "kwiatka" wkładamy listek z ciasta i wlewamy po jednej łyżeczce galaretki.
Zostawiamy do stężenia.

 

 

          Kwiatki z rabatki z malinkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak