Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwadraciaki (czyli oponki inaczej)

Czy oponki muszą zawsze być okrągłe .A co gdy będą kwadratowe?

         Kwadraciaki (czyli oponki inaczej)

 

 

Składniki:

    0,5 kg mąki tortowej,

    500 g sera białego półtłustego,

    1/2 szklanki cukru

    sól

    250 ml śmietany 12 %,

    4   żółtka,

    1 łyżeczka sody oczyszczonej Prymat,

    2 łyżki octu

    cukier puder do posypania kwadraciaków,

    olej do smażenia

 

Kwadraciaki (czyli oponki inaczej)

 



Składniki przeznaczone na ciasto wkładamy do miski.

Zagniatamy około 15 minut by dokładnie się ze sobą połączyło.

Wykładamy na stolnice oprószoną mąką  i wałkujemy na 4-5 mm placek.

Foremka w kształcie kwadratu wycinamy kwadraciaki, kieliszkiem do wódki wycinamy po środku kółko.

Małe kółeczka pozostałe z wycinania zagniatamy i robimy kolejne kwadraciaki.

Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Posypujemy dość grubo cukrem pudrem.

 

 

      Kwadraciaki (czyli oponki inaczej)

 

 

Smacznego.

 


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak