Kwadraciaki (czyli oponki inaczej)
Składniki:
0,5 kg mąki tortowej,
500 g sera białego półtłustego,
1/2 szklanki cukru
sól
250 ml śmietany 12 %,
4 żółtka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej Prymat,
2 łyżki octu
cukier puder do posypania kwadraciaków,
olej do smażenia
Składniki przeznaczone na ciasto wkładamy do miski.
Zagniatamy około 15 minut by dokładnie się ze sobą połączyło.
Wykładamy na stolnice oprószoną mąką i wałkujemy na 4-5 mm placek.
Foremka w kształcie kwadratu wycinamy kwadraciaki, kieliszkiem do wódki wycinamy po środku kółko.
Małe kółeczka pozostałe z wycinania zagniatamy i robimy kolejne kwadraciaki.
Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Posypujemy dość grubo cukrem pudrem.
Smacznego.