Kurkuma i Jagnie

Opublikowano: 18.01.2012
Autor: Cynowa_Beata
Kurkuma i Jagnie
Jagnięcina prosta,smaczna, niedoceniana i trochę informacji o kurkumie Jako że dziś inspiracja znów pojawił się indyjski motyw, to ja przy okazji dodawania przepisów z jagnięciny i kurkumy , przybliżę wam jej walory.

Najbardziej znanym żółcącym wszystko proszkiem w kuchni indyjskiej jest kurkuma

Znana  w europie już w średniowieczu i ceniona na swoje właściwości lecznicze, używana jest jako suszone klacze i proszek. Nie tylko w kuchni ale też jako barwnik podczas różnych ceremonii duchowych oraz w kosmetologii. Jeśli przesadzimy z ilości kurkumy danie będzie kwaśne. Można jej używać jako zamiennika szafranu, choć ma zimniejszy odcień, to jest o wiele tańsza a dodanie zbyt dużej  ilości szafranu sprawi ze potrawa będzie gorzka. Jej kolor najczęściej widujemy w sklepowych mieszankach o nazwie ,,curry''. Przypisuje sie jej właściwości odkażające żółciło pędne i tonizujące. Ale przede wszystkim ja uwielbiam są za jej żółty wesoły kolor który nadaje daniom.     

 

 


 

Całe Indie choć wszędzie stosuje sie w nich kurkumę są bardzo podzielone jeśli chodzi o spożywanie mięsa, ze względu na kulturę i religię , w niektórych regionach nie spożywa sie wołowiny w innych wieprzowiny a jeszcze inne są typowo wegetariańskie. Dlatego najczęściej na stołach indyjskich serwowana jest jagnięcina. Wydawał oby sie że u nas bardzo luksusowa i niedostępna , mi ukazała sie na jednym z warszawskich bazarków gdzie w każdym stoisku mięsnym jest dostępna na świeżo do tego stopnia że pod koniec dni jej zazwyczaj juz nie ma  ceny wąchają sie od 25 do 50 zł w zależności od części tuszy. Oto klika moich przepisów które są początkiem serii jagnięcej w mojej księdze , ponieważ bardzo rozsmakowałam sie w tym delikatnym i zwartym mięsie :)

 


Jagience kuleczki z sosem kolendrowym

 

 

Składniki:


500 gram jagnięcina bez kości lub mielona

1/4 łyżeczki kurkuma mielona Prymat
1 szt. cebula średnia,
1 łyżka imbir starty,
2 szt. chili papryka czerwona,
4 ząbki czosnek,
7 łyżęk liści kolendra,
2 łyżeczki kolendra Prymat,
3 łyżeczki kmin rzymski,
300 ml jogurt naturalny,
1/4 łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat,
1,5 łyżeczki garam masala,
1/2 łyżeczki pieprz czarny grubomielony Prymat,
Sól,olej do smażenia

 

Jagnięcinę mielimy na dużych oczkach lub kupujemy mieloną.

Aby przygotować sos:
W blenderze mielimy 5 łyżek liści kolendry 250 ml gęstego jogurtu naturalnego (typu grecki,turecki,bałkański,)i jedną chili pozbawioną pestek,szczyptę soli i pieprzu.

Do kuleczek:
W blenderze mielimy imbir,czosnek,cebulę,resztę surowego chili i świeżej kolendry. Przekładamy do dużej miski i dodajemy 3 łyżki jogurtu.Wsypujemy garam masala,kurkumę,kmin rzymski, pieprz cayenne,pieprz czarny i sól.Wszystko mieszamy i dodajemy mięso , Dokładnie ugniatamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1,5 godziny.
Następnie formujemy małe kuleczki i smażymy je po kilka na raz na patelni z łyżką- dwiema oleju. Staramy się je delikatnie obracać gdyż są kruche. 


Podajmy ciepłe polane sosem z plackami lub ryżem.

 


 

Jagniecina z chrupiącymi morelami

 

Składniki:


500 gram jagnięcina bez kości,
500 ml jogurt naturalny,
2 łyżki garam masala,
1 łyżka chili pieprz cayenne Prymat,
2 łyżeczki Sól,
5 ząbków czosnek,
30 ml przecier pomidorowy,
1 łyżka imbir starty,
3 szt. cebula średnia,
5 cm. cynamom Prymat,
4 szt. kardamon,
10 szt. morele suszone,
2 łyżki kolendra,
2 łyżki olej do smażenia,
1/4 łyżeczki kurkuma mielona Prymat,

woda

Do tej potrawy najlepiej nada się łopatka lub udziec , im delikatniejsze mięso tym krócej będzie wymagało duszenia.


Mięso kroimy w kostkę i oczyszczamy z błon ścięgien itp. Przekładamy do miski i zalewamy jogurtem (najlepszy jest jogurt typu grecki turecki bałkański) , wsypujemy garam masala (PRZEPIS NA TE MIESZANKĘ W MOJEJ KSIĘDZE),chili ,kurkumę, sól, przecier pomidorowy , starty na małych oczkach czosnek i imbir. Wszystko dokładnie mieszamy. I odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godzinki.

Cebule kroimy bardzo drobno lub mielimy w blenderze na masę .Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni lub woku z grubym dnem. Na oleju smażymy cebulę aż zmięknie i zeszkli się, dodajemy , mięso z cała marynatą i powoli doprowadzamy do wrzenia , zalewamy kubkiem wody przykrywamy i dusimy 1 godzinę , mieszając od czasu do czasu i sprawdzając kruchość mięsa.

Pod koniec tego czasu przygotowujemy polewę z moreli i kardamonu. Morele kroimy w paseczki a kardamon wyłuskujemy z łupin i tłuczemy w moździerzu , lub jeśli go nie mamy lekko rozgniatamy bokiem noża. 

Na patelence rozgrzewamy masło lub ghee (masło klarowane do dostania w sklepach) Wrzucamy morele cynamon i kardamon , i mieszając podsmażamy morele tak by zrobiły się na brzegach brązowe i chrupiące.

Uduszone mięso jagnięce przekładamy do miski w której będziemy podawać potrawę , lub na talerze ,następnie polewamy masłem z morelami. I posypujemy liśćmi kolendry. Danie te podajemy z ryżem lub plackami

 


Smacznego ! I pamietakcie o kurkumie w taki ponure zimowe dni :)

 

prymat