SKŁADNIKI:
filety z kurczaka podwójne - 2 szt
kurki leśne - 400 g
ser żółty -4 plastry
cebula -1 szt
sól i pieprz
jajka -2 szt
mąka -2 łyżki
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
koperek świeży -2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety.
Lekko mięso pobić tłuczkiem do mięsa.
Każdego fileta oprószyć solą i pieprzem.
Kurki umyć, osączyć, większe pokroić.
Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu.
Na patelnię wyłożyć kurki, dusić do miękkości. Wymieszać kurki razem z cebulę, dodać sól i pieprz, chwilę jeszcze poddusić.
Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Filety obtaczać w mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z jednej strony na złoty kolor. Usmażonego kotleta przewrócić na drugą stronę. Na usmażoną część kotleta nałożyć kurki, przykryć plastrem sera, przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć do rozpuszczenia się sera. Tak postąpić z resztą kotletów. Kotlety wyjąć na talerze i posypać posiekanym koperkiem.