kurczak w pomarańczowym sosie

KURCZAK W POMARAŃCZOWYM SOSIE
8 udźców z kurczaka
2 szt pomarańcze
1 łyżeczka ziaren kolendry
10g cukru
1/2 szt cytryny
50g masła
sól
pieprz grubomielony
Kyrczaka trybujemy tzn. wyciągamy z udżców kości, solimy i pieprzymy z każdej strony. Rumienimy na patelni a następnie dusimy do miękkości tj około 35 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Pomarańcze obieramy, tak aby nie pozostawić białej skórki, ona jest gorzka, i filetujemy
z niewykorzystanych części wyciskamy sok.
Do garnka wsypujemy cukier, kiedy zacznie się rozpuszczać zalewamy go wodą, gotujemy chwilę, aż woda trochę wyparuje.
Następnie dodajemy cząstki pomarańcczy i sok oraz ziarenka kolendry. Mieszamy. Dodajemy trochę startej skórki z cytryny i trochę soku z niej, dolewamy trochę wody i gotujemy. Po 3-5 minutach dodajemy po kawałku masła, cały czs sos mieszamy trzepaczką (w ten sposób kawałki pomarańczy rozpadną się).
Przymniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Sos jest gotowy kiedy ma prawie jednolitą , zawiesistą konsystencję. Na talerz wykładamy trochę sosu , na nim układamy kawałki kurczaka i polewamy je delikatnie sosem.