Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w podróży… Przystanek 10 - Kambodża.

Azja. Jej południowo-wschodnia część. Jeden z najbiedniejszych krajów tego kontynentu. Położony na Półwyspie Indochińskim zachwyca ruinami świątyń mogących śmiało rywalizować ze spuścizną Greków i Rzymian. Kambodża…




Kambodża została sowicie doświadczona przez historię. Początki kraju sięgają początków naszej ery i jednego z najstarszych państw kontynentu azjatyckiego - Funanu. W VI wieku zostało ono podbite przez państwo Khmerów, co dało początek królestwu Angkoru. Potężne Imperium Khmerskie w wyniku burzliwych wojen domowych, najazdów i eksperymentów społecznych z biegiem czasu straciło swoją pozycję w Azji Południowo-Wschodniej. Tereny Kambodży zostały zajęte przez Tajów. W późniejszych latach również nie było łatwo. Uzależnienie od Syjamu, Wietnamu, przeistoczenie w kolonię francuską, okupacja japońska, okupacja tajlandzka, masowe egzekucje i ludobójstwo pod rządami Czerwonych Khmerów, interwencja wietnamska, by w rezultacie doprowadzić do powstania najwyższej Rady Narodowej Kambodży w 1991 roku i pierwszych wyborów parlamentarnych w 1993 roku.

 

Kambodża pod względem kulinarnym sięga przede wszystkim do tradycji kulinarnych Tajlandii (a w szczególności z terenów dawnego Syjonu), skąd mieszkańcy Kambodży zapożyczyli ryż gotowany na parze, Wietnamu gdzie specjalnością są wszelkiego rodzaju makarony sojowe, ryżowe, maniokowe i sałatki na bazie warzyw zarówno surowych, jak i kiszonych oraz Laosu, gdzie stosuję się duże ilości papryczki chili i dzięki czemu kuchnia kambodżańska jest lekko pikantna. W smaku i sposobie przyrządzania potraw widać również wpływ Chin, Birmy oraz Indii.

 

Kuchnia kambodżańska to przede wszystkim ryż. Tak jak ryżu używa się niemal do wszystkiego, tak ze wszystkiego w Kambodży przygotowuje się zupy, uważane za obowiązkowy składnik posiłku. Można skosztować zupy bambusowej, z zielonych bananów,  z tofu, ze ślimaków.

 

W południowo-zachodniej części kraju mieszkańcy korzystają z darów morza, przygotowując posiłki na bazie ryb i owoców morza, urozmaiconych dodatkami z kokosów. W Kambodży mleczka kokosowego używa się do gotowania ryb i mięsa, a miąższu jako składnika znakomitych sosów.

 

Kuchnia Kambodży nie istniałaby bez prahoku (pasty rybnej). Do jej przygotowania używa się świeżych, oczyszczonych ryb, których mięso jest następnie rozdeptywane, suszone przez cały dzień na słońcu, solone i szczelnie zamknięte w słoikach w celu fermentacji nawet na kilka miesięcy.

 

Przyprawy i dodatki. Bez nich nie istniałaby chyba żadna kuchnia świata. W Kambodży używa się chili nadającej potrawom charakterystycznej ostrości, trawy cytrynowej i owoców oraz liści cytrusa pofałdowanego - nadających potrawom cytrusowego smaku i aromatu, cukru palmowego smakiem i konsystencją przypominającego miód, korzenia galangalu o imbirowo-pieprzowym smaku i nasion tamaryndowca używanych w celu nadania potrawom wyrazistego koloru.

 

W Kambodży trzeba uważać na to co się je. Z takich bardziej ‘’egzotycznych’’ potraw na uwagę zasługuje grillowania tarantula, kobra w sosie słodko-kwaśnym, potrawy z mięsa psa… Jak dla mnie nie do zjedzenia.

 


Sach moan cari ang Chomkak (grillowany kurczak z curry)

 

70 dag piersi z kurczka

5 ząbków czosnku

2 cebule dymki

limonka

trawa cytrynowa

4 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki curry

1 łyżka papryki mielonej ostrej

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

½ łyżki czarnego pieprzu mielonego

 

W szklanym naczyniu umieścić oliwę z oliwek, sos sojowy, sos rybny, sok wyciśnięty z limonki, posiekane ząbki czosnku, drobno pokrojoną cebulę, rozdrobnioną trawę cytrynową oraz pozostałe składniki: brązowy cukier, paprykę, pieprz i oczywiście curry. Połączyć składniki.

 

Piersi z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na paski i dodać do przygotowanej marynaty. Wymieszać i przykryte folią spożywczą wstawić do lodówki na 15 godzin. Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nadziać na patyczki bambusowe. Grillować na rozgrzanym ruszcie około 20 minut (od czasu do czasu polewając pozostałą marynatą).

 

Kurczak w podróży… Przystanek 10 - Kambodża.  Kurczak w podróży… Przystanek 10 - Kambodża.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak