Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w podróży… Przystanek 1 - Meksyk.

Ameryka Środkowa. Geograficznie - raczej Ameryka Północna, kulturowo natomiast - latynoskie państwa południowe. Kraj o zróżnicowanej kulturze i urozmaiconych krajobrazach, który zachwyca rozmaitymi zabytkami, dźwiękami, smakami i zapachami. Przeważająca część państwa leży w strefie podzwrotnikowej, co wiąże się z gorącym i wilgotnym klimatem, jedynie na północy panuje klimat kontynentalny. Wszystko to przyczynia się do różnorodności zarówno upraw, jak i gastronomii. Meksyk...




Kuchnia Meksyku uważana jest za jedną z najoryginalniejszych i najciekawszych kuchni świata. Jej bogactwo jest wynikiem nie tylko rozległości i zróżnicowania terytorium kraju, ale również wielu obcych wpływów. Rodzima kuchnia (a raczej kuchnie, bo w obrębie Meksyku jest ona bardzo zróżnicowana, pełna odmian regionalnych), z którą zetknęli się hiszpańscy konkwistadorzy, różniła się od znanej dzisiaj gastronomii meksykańskiej. Brakowało w niej wielu produktów, które dziś są jej nieodłącznymi składnikami, a przede wszystkim nabiału, wołowiny, mięsa kurcząt, pszenicy, cebuli i czosnku, których używa się dopiero od czasów kolonizacji hiszpańskiej i francuskiej. Natomiast wielu popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza używa się w Meksyku od zawsze.

 

Niezależnie od regionu, w każdej części Meksyku podstawą jest kukurydza, fasola i papryczki chili. Bardzo ważną rolę w kuchni meksykańskiej pełnią przyprawy, szczególnie tak ostre jak chilli. Dodawana jest do każdego dania, dzięki czemu kuchnia meksykańska jest tak lubiana przez amatorów pikantnych smaków. Także czosnek i słodka papryka są nieodzowną częścią tej kuchni. Z ziół używa się głównie kolendry i oregano, dzięki którym dania zyskują delikatny aromat. Jako dodatków smakowych używa się limonki i awokado. Potrawy kuchni meksykańskiej są zatem pikantne, ale i bardzo aromatyczne.

 

Najbardziej znane meksykańskie potrawy, które udało mi się przyrządzić z dodatkiem kurczaka to chimichanga, enchiladas oraz tostadas.

 

Chimichanga to rodzaj burito smażonego na oleju lub maśle, popularna na północy Meksyku. Pszenną tortillę o różnych rozmiarach pokrywa się farszem mięsnym i składa tworząc prostokatną torebkę. Często zdarzają się inne dodatki, jak ryż, czy fasola. Podaje się ją z pikantnymi sosami lub guacamole.

 


Chimichanga

 

6 szt. psznne tortille

50 dag filetu z kurczaka

1 cebula 

3 ząbki czosnku

olej z pestek winogron
papryka słodka mielona

pieprz czarny mielony

chili pieprz cayenne

sól

oregano

tymianek

 

 

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać ząbki czosnku, po łyżeczce czarnego mielonego pieprzu oraz soli. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 50 minut. Mięso wyjąć, przestudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia razem z cebulą. Przyprawić do smaku  papryką słodką mieloną, chili pieprzem cayenne, oregano i tymiankiem. Tak przygotowanym farszem posmarować tortille, a następnie złożyć je tworząc prostokątną torebkę. Smażyć na rozgrzanym oleju.


Kurczak w podróży… Przystanek 1 - Meksyk.         Kurczak w podróży… Przystanek 1 - Meksyk.

 

 

Enchiladas oznacza tradycyjne danie meksykańskie przyrządzane z kukurydzianą tortillą. Pokrywa się ją sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. Następnie kilka rurek umieszcza się w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą). Enchilady najczęściej wypełnia się mięsem, serem, warzywami, owocami morza, jajkami lub bananami.


 

Enchiladas

 

6 szt. kukurydziane tortille

60 dag filetu z kurczaka

20 dag żółtego sera

2 pomarańczowe papryki

2 cebule 

5 ząbków czosnku

opakowanie krojonych pomidorów z chili

 śmietana 18%

1 szklanka wody

1/2 szklanki oliwy z oliwek

4 łyżeczki brązowego cukru

limonka

oraz przyprawy, które przyczynią się do uzyskania niepowtarzalnego smaku i zapachu:

papryka słodka mielona

czarny pieprz mielony

chili pieprz cayenne

sól

oregano

tymianek


Przygotowanie sosu: obrać i pokroić w drobną kostkę jedną cebulę i trzy ząbki czosnku. Przełożyć na patelnię, wlać ¼ szklanki oliwy i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, krojone pomidory z chili oraz wodę. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej mielonej, pieprzu czarnego, soli, po połowie łyżeczki pieprzu kajeńskiego, oregano i tymianku oraz sok wyciśnięty z połowy limonki Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

Przygotowanie farszu: mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do szklanego naczynia. Dodać ¼ szklanki oliwy, sok z połowy limonki oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie przełożyć na patelnię. Lekko podsmażyć i dodać pokrojone w kostkę dwa ząbki czosnku, cebulę i paprykę. Całość smażymy do miękkości.

 

Każdą tortille delikatnie posmarować sosem, następnie nałożyć po porcji farszu, polać mięso 2 łyżkami śmietany i zwinąć w rurkę. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Całość zalać pozostałym sosem i posypać startym serem. Zapiekać w piecyku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.

 

Kurczak w podróży… Przystanek 1 - Meksyk.      Kurczak w podróży… Przystanek 1 - Meksyk.

 

 

Tostadas - atrakcyjne danie złożone ze smażonych w głębokim tłuszczu tortilli, na któe nakłada się smażoną fasolę, kawałki kurczaka, pastę z awokado, kwaśną śmietanę lub grudki sera.   


Tostadas

 

4 szt. pszenne tortille

40 dag filetu z kurczaka

20 dag czerwonej fasoli

8 dag żółtego sera

1 cebula

2 ząbki czosnku

 1/4 szklanki oliwy z oliwek

guacamole

sok z połowy limonki

olej z pestek winogron

papryka słodka mielona

czarny pieprz mielony

chili pieprz cayenne

sól

oregano

tymianek

 

W szklanym naczyniu wymieszać oliwę z oliwek, sok z limonki, przyprawy: po łyżeczce soli i papryki mielonej słodkiej oraz po pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, pieprzu kajeńskiego, oregano i tymianku. W takiej mieszance zanurzyć kawałki oczyszczony i osuszony filet z kurczaka. odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

 

Kurczaka z przyprawami przełożyć na patelnię i smażyć do miękkości. Odkroić kilka plastrów z usmażonego fileta, a resztę pokroić w kostkę. Dodać posiekane na drobno ząbki czosnku i cebulę oraz osaczona z zalewy fasolę. Całość podsmażyć.

 

Tortille pokroić na kwadraty. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Ostudzić. Na każdym kawałku układać po porcji kurczaka z fasolą, starty żółty ser, plastry kurczaka oraz guacamole. Udekorować orzechami.

 

Kurczak w podróży… Przystanek 1 - Meksyk.       Kurczak w podróży… Przystanek 1 - Meksyk.


 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak