Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulinarny karnet Christophera - Truskawkowy souvenir na Dzień Matki

Szanuj swoją matkę i nie zapomnij o niej Przez wszystkie dni jej życia. Czyń to, co jej się będzie podobać, i nie zasmucaj jej duszy żadnym twoim uczynkiem. Pismo Św. Księga Tobiasza 4, 3.

Dzień Matki jest obchodzony w wielu krajach jako wyraz naszego szacunku i miłości dla matek, które nas urodziły, opiekowały się i wychowały.

Dzień Matki sięga w głąb historii. Święto wywodzi się z kultu matki –bogini, Rea  w starożytnej Grecji. Kult matki ku czci Kybele, Wielkiej Macierzy Bogów, praktykowano w całej Azji Mniejszej.

W XIII w. król angielski Henryk III ustanowił modły dziękczynne w  kościołach za opiekę i miłość matczyną.

Od 1644r. święto to obchodzi się w domach, jest to uroczystość rodzinna, Mathering Sunday.

W 1914 amerykański Kongres zatwierdził Dzień Matki jako święto narodowe.

Polacy obchodzą Dzień Matki 26-go maja . Zapoczątkował je w 1914 r. Kraków.

  

Kim jest ta miła pani, zgadnijcie moi kochani?
Chorym poprawia poduszki, choć nie jest pielęgniarką.
Smaży wspaniałe racuszki, choć wcale nie jest kucharką.
Uczy nas różnych robótek, choć nie jest panią ze szkoły.
I zna lekarstwo na smutek, od razu jesteś wesoły.
Wkłada nam od niechcenia cukierek w kieszeń fartuszka.
Spełnia nasze życzenia jak dobra wróżka.
A kiedy wkłada sukienkę nową i uśmiech oczy jej rozjaśnia
To myślę, a może to królowa na chwilę wyszła z baśni?
A to jest przecież moja mama tylko rysunek ją pomniejsza.
Ale jest przecież taka sama tylko, że dużo ładniejsza.

 Wszystkim Mamom, nie tylko dzisiaj, życzę dużo zdrowia, dni pełnych radości, siły i wytrwałości w wychowywaniu dzieci , aby świat był coraz lepszy i słodszy….

 

Truskawkowy souvenir na Dzień Matki.

Składniki.

500 g truskawek

1 cytryna

125 ml nalewki z wiśni

150 g cukru pudru

12 łyżeczek żelatyny

500 g kremówki 36%

24 szt. biszkoptów

50 g czekolad gorzka

1 łyżka masła

 

Tortownicę,20cm,wyłożyć papierem. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu,

Truskawki umyć, usunąć szypułki.

Połowę truskawek zmiksować. Drugą połowę pokroić w ćwiartki i skropić nalewką.

Resztę nalewki wymieszać z cukrem, sokiem cytrynowym i startą skórką .Dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać do zmiksowanych truskawek.

Śmietanę dobrze ubić i powoli połączyć z przestudzoną żelatyną.

Połowę masy nałożyć do tortownicy.

Teraz warstwa truskawek pokrojonych w ćwiartki.

Na truskawki wyłożyć resztę masy.

Czekoladę roztopić z masłem i polać wierzch tortu.

Wierzch ozdobić truskawkami i polać resztą czekolady.

Możemy tort przewiązać makaronem żelowym lub ozdobną wstążką.

Christopher 27.05.2014 18:49
Dziękuję za miłe słowa.Cała przyjemność po mojej stronie.
bietka 26.05.2014 08:23
tutaj jak zwykle pysznie i pięknie napisane, dziękuję za życzenia :)
migotka28 25.05.2014 17:23
piękne to ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak