Światowy Dzień Różnorodności Kulturowej został ustanowiony 22-go grudnia 2002roku przez Zgromadzenie Ogólne ONZ. Rezolucja odnosi się do zasady tolerancji i poszanowania dla różnych kultur oraz promocji i ochrony praw człowieka w tym prawa do rozwoju.
Różnorodność jest wspólnym dziedzictwem ludzkości, a różnorodność kulturowa jest źródłem kreatywności i niezbędnym elementem dla rozwoju społeczeństw.
Sztuka kulinarna jest cząstką kultury każdego narodu .Polacy, chociaż są przywiązani do swoich tradycyjnych potraw ,chętnie zaglądają do kuchni innych narodów i jedzą ich przysmaki.
Któż z nas nie zna smaku meksykańskiej tortilli, tureckiego gyrosa czy francuskiego croissanta? A sałatka grecka ,nicejska, szopska czy cesarska ? Wszyscy je kochamy. I mógłbym długo przytaczać potrawy mniej lub bardziej egzotyczne.
Podróżując przywozimy nowe smaki i hołdujemy kuchniom innych narodów.
Cupcakes, amerykański przebój cukierniczy zawojował cały nasz glob.
Pak Choi ,chiński przysmak ,niestety u nas jest rzadko dostępny.
Ale meksykańską zupę możemy przygotować zawsze.
Korzystajmy z dorobku innych narodów dla naszego zdrowia fizycznego i psychicznego. Różnorodność kulinarna jest bardzo ciekawa, inspirująca i pobudza naszą kreatywność.
Christopher 20.05.2014