Kulinarny karnet Christophera - Słów kilka dla… Babci i dziadka.
Kto ci opowie o dawnych latach?
Tych lat naoczny świadek.
Jak kraj nasz rośnie,
Jak rosną ludzie
Opowie Babcia i Dziadek.
Kiedy tata basem huknie,
Kiedy mama cię ofuknie,
Kiedy patrzą na człowieka okiem złym-
To do kogo Człowiek stuka,
Gdzie azylu sobie szuka,
To do kogo, to do kogo tak jak w dym?
W. Chotomska
Zbliża się Dzień Babci-21-go stycznia i Dzień Dziadka-22-go stycznia. Kochane wnuczęta pamiętajcie o tych ważnych dniach. Pomysł obchodzenia Dnia Babci i Dnia Dziadka pojawił się na łamach tygodnika „Kobieta i życie” w roku 1964.Prawie na całym świecie celebruje się te dni. We Wielkiej Brytanii jest wspólne święto- Nationale Grandparents Day –pierwsza niedziela października, podobne wspólne święto obchodzą Amerykanie-11-go lutego. W Rosji obchodzą od 2009 r -15 października. „Babin den” jest obchodzony w Bułgarii ,tak jak w Polsce .Włosi świętują 2-go października ,w Dzień Aniołów Stróżów , Meksykanie w czerwcu ,a Holendrzy mają dzień ruchomy. Natomiast Japończycy celebrują Dzień Szacunku Dla Starszych-14 września i jest to święto narodowe.
Myślę ,że każdy w miarę swoich możliwości złoży serdeczne życzenia swojej Babci i swojemu dziadkowi. Wyśle kartkę z życzeniami, poświęci chwilę na rozmowę telefoniczną ,a może zaprosi na obiad.
Proponuję obiad „miodowy”, parafrazując A. Fredro :
Jeśli nie chcesz mojej zguby…
…łyżkę miodu daj mi ,luby!
Tego płynnego złota nie powinno zabraknąć w diecie naszych kochanych Seniorów.
Sałatka z grapefruitem i miodem.
Ta witaminizowana sałatka może być dodatkiem do mięs lub przystawką do ciężkostrawnego dania.
Składniki.
1 główka sałaty karbowanej
1-2 grapefruity różowe
1-2 marchewki
5 dag orzechów włoskich
Sos.
2 łyżki miodu tymiankowego
2 łyżki octu miodowego
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie
Marchewki lekko podgotować, nie rozgotować, mają być lekko chrupiące.
Opłukane i osuszone liście sałaty porwać na kawałki, ułożyć w salaterce.
Grapefruity obrać ze skórki i albedo, wyciąć fileciki i ułożyć na sałacie.
Marchewki pokroić w talarki i też położyć na sałacie. Całość posypać orzechami, bardziej lub mniej posiekanymi.
Składniki sosu ucieramy i polewamy nim sałatkę.Jeżeli nie mamy miodu tymiankowego, użyjmy innego .Zamiast octu miodowego, np rodzynkowy.
Zupa brokułowa.
Bardzo zielona i rozgrzewająca ,bogata w witaminy ,które wzmocnią odporność Babci i Dziadka.
Składniki.
1 brokuł
1 zeszklona cebulka
½ łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżka miodu
0,6 l bulionu z kurczaka
Sól, pieprz
Wykonanie.
Brokuł podzielić na różyczki i gotować razem z pokrojoną drobno łodygą .Ugotowany zmiksować razem z zeszkloną wcześniej cebulką .Połączyć z bulionem ,dodać miód ,imbir ,sól ,pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Można podawać z kleksem śmietany.
Udka kurczaka z miodem i karmelizowanymi gruszkami.
Składniki.
2 udka kurczaka
1 gruszka twarda
1 mała cebulka
1 łyżka oleju
100 g miodu pomarańczowego
30g masła
1/2 łyżeczki imbiru świeżego
1/2 łyżeczki cynamonu
3 goździki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1 szklanka wody
Wykonanie.
Na rozgrzanym oleju smażymy udka przez 2 minuty .Dodajemy cebulkę i smażymy 1 min. Wlewamy wodę i wszystkie przyprawy .Mieszamy i podgrzewamy wszystkie składniki 35 min, na małym ogniu ,pod przykryciem.
Gruszki obieramy ,kroimy je na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Topimy masło i smażymy gruszki, krótko ,żeby się nie rozpadły. Dodajemy miód i karmelizujemy gruszki ,cały czas je obracając .Zdejmujmy z ognia i odstawiamy.
Do usmażonego mięsa dodajemy resztę miodu (od gruszek) i dokładnie mieszamy. Na wierzch kładziemy gruszki ,podgrzewamy i serwujemy np. z ryżem i sałatą masłową.
Miodowo-migdałowy placek.
W mroźny lub deszczowy weekend warto poświęcić trochę czasu ,by później ,chrupiąc ciasteczka ,móc zapomnieć o codziennych troskach.
Składniki.
30g drożdży
1 jajko
400g mąki
3/4 szklanki mleka
40 g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
1/2 szklanki śmietanki
200g płatków migdałowych
200g konfitury pomarańczowej
100g cykaty pomarańczowej
Wykonanie.
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać kopiastą łyżkę cukru i mąki. Przykryć i odstawić na 10-15 min.
Następnie zagnieść mąkę, masło ,jajko ,szczyptę soli i drożdże. Dodać cykatę pomarańczową, zagnieść i odstawić na 20 min.
Ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę i posmarować konfiturą pomarańczową.
Miód rozpuścić podgrzewając z cukrem i śmietanką. Wymieszać z płatkami migdałowymi i masę rozprowadzić na cieście.
Piec w temp.180stop.około 25-30 min. Upieczone ciasto pokroić na średniej wielkości kwadraty.
Po takim posiłku na pewno przyda się orzeźwiający napój anyżkowy z gałązką mięty ,który ułatwi trawienie.
Napój anyżkowy z gałązką mięty dla Babci .
Wykonanie.
2 łyżki rozgniecionego anyżu zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut pod przykryciem .Przecedzić, dodać 1 łyżkę miodu ,wymieszać, przelać do szklaneczki i włożyć gałązkę mięty.
Dla Dziadka doskonały będzie koktajl pomidorowo-jogurtowy.
Składniki.
½ szklanki soku pomidorowego
¾ szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
Pieprz młotkowany
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i na zdrowie.
Na pożegnanie podarujmy Babci i Dziadkowi buteleczki z orzeźwiającymi syropami . No i koniecznie moc całusków i uścisków!
Syrop bazyliowo cytrynowy
150g cukru
150g wody
2 garście liści bazylii
1 cytryna
1 łyżka miodu
Zagotować wodę z cukrem. Dodać listki bazylii ,cieniutko obraną skórkę z cytryny
(bez albedo) i wlać wyciśnięty sok z tej cytryny Pozostawić na noc.
Następnego dnia syrop przecedzić i gotować na małym ogniu 8min.
Dodać 1 łyżkę miodu ,dokładnie wymieszać.
Gorący wlać do butelki, ochłodzić i przechowywać w lodówce do 2-ch miesięcy.(Myślę, że zużyjecie go szybciej)
Syrop bazyliowo pomarańczowy przygotowujemy analogicznie jak cytrynowy, tylko bierzemy 1 pomarańczę.
Pamiętamy o dokładnym wyszorowaniu i wyparzeniu cytrusów.
Napój sporządzamy na bazie wody gazowanej dodając 2łyżki syropu i kostki lodu. Ja dodaję kostki lodu z zamrożonymi listkami bazylii.
Do napoju w wersji lux użyć np. włoskiego wina Prosecco Frizzante lub innego półwytrawnego, musującego.
Dziadek Christopher 14.01,2014