Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulinarne podróże cz.3

Co powiecie na amerykańskie słodkie śniadanie?:)

Naleśniki, placuszki, racuchy są popularne na całym świecie. Ja jednak najbardziej lubię pancakes w amerykańskim stylu :) Delikatne, puszyste placuszki mogłabym jeść na każde śniadanie a pomysłów na urozmaicenie tego prostego dania mam pełną głowę ;) Dziś przedstawię Wam kilka moich ulubionych wariacji na ten temat :)

 

Zacznę od najprostszego przepisu :)

Czasami jednak mam ochotę na takie najzwyklejsze placuszki, beż żadnych dodatków a te które teraz przedstawiam są naprawdę przepyszne :) A do tego przygotowanie ich to zaledwie kilka minut, polecam :)

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki miksujemy trzepaczką Triblade.

Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy po łyżce masy formując placuszki.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Usmażone, świetnie smakują same ale można je także podać z ulubionymi dodatkami :)

Smacznego :)

Kulinarne podróże cz.3

 

Kolejne cztery propozycje będą zawierały owoce w cieście :)

Pancakes z truskawkami

Pierwszy raz robiłam pancakes z dodatkiem truskawek i stwierdzam, że są przepyszne! Wręcz rozpływały się w ustach. Smak trochę skojarzył mi się z pierogami z truskawkami ;p ale był znacznie delikatniejszy ;) Polecam!

  • szklanka mąki
  • szklanka maślanki
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • bita śmietana

 

Mąkę z proszkiem do pieczenia, maślanką, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie mieszamy.

Truskawki kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy do masy i mieszamy.

Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Usmażone podajemy z kleksem bitej śmietany.

Smacznego :) 

Kulinarne podróże cz.3

 

 

Pancakes rabarbarowe

  • 100 g rabarbaru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 70 g jogurtu morelowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • jogurt do polania

 

Rabarbar obieramy z włosków, kroimy na około 1 cm kawałeczki i zasypujemy cukrem, odstawiamy aż puszczą soki.

Mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą, jajkiem, mlekiem, jogurtem i olejem dokładnie mieszamy.

Dodajemy rabarbar razem z sokiem i mieszamy.

Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Usmażone podajemy z jogurtem morelowym lub naturalnym.

Smacznego :)

Kulinarne podróże cz.3

 

 

Pancakes z bananem i ananasem

Niezwykle pachnące, aromatyczne i słodkie placuszki z pewnością umilą na poranek :)

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z całej pomarańczy
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

  • banan
  • duży plaster ananasa
  • opcjonalnie miód akacjowy

 

Mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie mieszamy.

Dodajemy wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową i rozgniecioną na papkę połowę banana, ponownie łączymy składniki.

Drugą cześć banana kroimy w plasterki.

Ananasa kroimy w niewielkie kawałeczki.

Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.

Na wierzchu każdego układamy po plasterku banana i kilka kawałeczków ananasa.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Usmażone możemy polać przed podaniem miodem akacjowym.

Smacznego :)

Kulinarne podróże cz.3

 

Orkiszowe pancakes z jagodami

Pyszne, delikatne, puszyste, na zdrowej mące :) Czego chcieć więcej?:) Polecam :)

 

  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 3/4 szklanki maślanki
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki jagód
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • jogurt naturalny do polania

 

Mąkę z proszkiem do pieczenia, otrębami, maślanką, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie miksujemy za pomocą Triblade.

Jagody dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując niewielkie placuszki.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Usmażone podajemy z jogurtem naturalnym.

Smacznego :)

Kulinarne podróże cz.3

 

Ostatnie trzy propozycje zawierają to co z pewnością kocha wielu z Was :) Miód, orzechy i czekoladę :)

 

Bananowa rozkosz

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • banan

Dodatek: 

  • 2 duże łyżki miodu
  • banan

Składniki na placuszki mieszamy dokładnie (banana musimy rozgnieść widelcem i dodać do masy).

Nakładając łyżką na rozgrzaną (bez tłuszczu) patelnię, smażymy pancakes. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy na drugą stronę.

Po usmażeniu wszystkich placków na tej samej patelni rozpuszczamy 2 łyżki miodu i smażymy na nim pokrojonego w plasterki banana.

Usmażonymi owocami i skarmelizowanym miodem polewamy placuszki i gotowe.

Smacznego :)

Kulinarne podróże cz.3

 

 

Pancakes z czekoladą i malinami

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 5 kostek czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

 

  • kilka malin
  • polewa czekoladowa
  • bita śmietana



Mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie mieszamy.

Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do masy, mieszamy.

Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Usmażone podajemy z polewą czekoladową, bita śmietaną i ozdabiamy malinami.

Smacznego :)

Kulinarne podróże cz.3


Pełnoziarniste pancakes orzechowe

  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyzki cukru trzcinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 migdałów
  • 8 orzechów laskowych
  • 6 orzechów włoskich
  • miód gryczany do polania



Mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie mieszamy.

Dodajemy drobno posiekane lub zblendowane orzechy i ponownie łączymy składniki.

Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.

W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.

Usmażone możemy polać przed podaniem miodem gryczanym.

Smacznego :)

Kulinarne podróże cz.3

 

Polecam eksperymenotwac z tymi prostymi placuszkami bo każdy nowy dodatek do nich świetnie je urozmaica :) 


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak