Kulinarne podróże cz.3

Naleśniki, placuszki, racuchy są popularne na całym świecie. Ja jednak najbardziej lubię pancakes w amerykańskim stylu :) Delikatne, puszyste placuszki mogłabym jeść na każde śniadanie a pomysłów na urozmaicenie tego prostego dania mam pełną głowę ;) Dziś przedstawię Wam kilka moich ulubionych wariacji na ten temat :)
Zacznę od najprostszego przepisu :)
Czasami jednak mam ochotę na takie najzwyklejsze placuszki, beż żadnych dodatków a te które teraz przedstawiam są naprawdę przepyszne :) A do tego przygotowanie ich to zaledwie kilka minut, polecam :)
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki maślanki
- 1 jajko
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki miksujemy trzepaczką Triblade.
Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy po łyżce masy formując placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Usmażone, świetnie smakują same ale można je także podać z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego :)
Kolejne cztery propozycje będą zawierały owoce w cieście :)
Pancakes z truskawkami
Pierwszy raz robiłam pancakes z dodatkiem truskawek i stwierdzam, że są przepyszne! Wręcz rozpływały się w ustach. Smak trochę skojarzył mi się z pierogami z truskawkami ;p ale był znacznie delikatniejszy ;) Polecam!
- szklanka mąki
- szklanka maślanki
- jajko
- 2 łyżki oleju
- 200 g truskawek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- bita śmietana
Mąkę z proszkiem do pieczenia, maślanką, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie mieszamy.
Truskawki kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy do masy i mieszamy.
Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Usmażone podajemy z kleksem bitej śmietany.
Smacznego :)
Pancakes rabarbarowe
- 100 g rabarbaru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 70 g jogurtu morelowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- jogurt do polania
Rabarbar obieramy z włosków, kroimy na około 1 cm kawałeczki i zasypujemy cukrem, odstawiamy aż puszczą soki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą, jajkiem, mlekiem, jogurtem i olejem dokładnie mieszamy.
Dodajemy rabarbar razem z sokiem i mieszamy.
Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Usmażone podajemy z jogurtem morelowym lub naturalnym.
Smacznego :)
Pancakes z bananem i ananasem
Niezwykle pachnące, aromatyczne i słodkie placuszki z pewnością umilą na poranek :)
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- jajko
- 2 łyżki oleju
- łyżka cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z całej pomarańczy
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- banan
- duży plaster ananasa
- opcjonalnie miód akacjowy
Mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie mieszamy.
Dodajemy wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową i rozgniecioną na papkę połowę banana, ponownie łączymy składniki.
Drugą cześć banana kroimy w plasterki.
Ananasa kroimy w niewielkie kawałeczki.
Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.
Na wierzchu każdego układamy po plasterku banana i kilka kawałeczków ananasa.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Usmażone możemy polać przed podaniem miodem akacjowym.
Smacznego :)
Orkiszowe pancakes z jagodami
Pyszne, delikatne, puszyste, na zdrowej mące :) Czego chcieć więcej?:) Polecam :)
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 3/4 szklanki maślanki
- jajko
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki jagód
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- jogurt naturalny do polania
Mąkę z proszkiem do pieczenia, otrębami, maślanką, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie miksujemy za pomocą Triblade.
Jagody dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując niewielkie placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Usmażone podajemy z jogurtem naturalnym.
Smacznego :)
Ostatnie trzy propozycje zawierają to co z pewnością kocha wielu z Was :) Miód, orzechy i czekoladę :)
Bananowa rozkosz
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 duża łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka oleju
- banan
Dodatek:
- 2 duże łyżki miodu
- banan
Składniki na placuszki mieszamy dokładnie (banana musimy rozgnieść widelcem i dodać do masy).
Nakładając łyżką na rozgrzaną (bez tłuszczu) patelnię, smażymy pancakes. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy na drugą stronę.
Po usmażeniu wszystkich placków na tej samej patelni rozpuszczamy 2 łyżki miodu i smażymy na nim pokrojonego w plasterki banana.
Usmażonymi owocami i skarmelizowanym miodem polewamy placuszki i gotowe.
Smacznego :)
Pancakes z czekoladą i malinami
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- jajko
- 2 łyżki oleju
- 5 kostek czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- kilka malin
- polewa czekoladowa
- bita śmietana
Mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie mieszamy.
Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do masy, mieszamy.
Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Usmażone podajemy z polewą czekoladową, bita śmietaną i ozdabiamy malinami.
Smacznego :)
Pełnoziarniste pancakes orzechowe
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyzki cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 migdałów
- 8 orzechów laskowych
- 6 orzechów włoskich
- miód gryczany do polania
Mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem, jajkiem, cukrem i olejem dokładnie mieszamy.
Dodajemy drobno posiekane lub zblendowane orzechy i ponownie łączymy składniki.
Na mocno rozgrzaną patelnie (najlepiej do naleśników) nakładamy masę formując placuszki.
W momencie gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Usmażone możemy polać przed podaniem miodem gryczanym.
Smacznego :)
Polecam eksperymenotwac z tymi prostymi placuszkami bo każdy nowy dodatek do nich świetnie je urozmaica :)