Kuchenne inspiracje - Włochy
Sosy do makaronów robię z tego, co mam w lodówce, albo z tego, co akurat kupiłam w sklepiku. Mają one pewnie niewiele wspólnego z tradycyjną włoską kuchnią, ale co z tego - makaron to jest to! I choć trwają spory o to, kto wymyślił makaron, nie ma to znaczenia - prawdziwym królestwem makaronów są Włochy. Jedną z klasycznych włoskich potraw z makaronem jest lasagne. Pierwszy raz spróbowałam jej całkiem niedawno, bo może rok lub dwa lata temu, ale od tej pory zajmuje wyjątkowe miejsce w moim sercu. Stworzyłam swój własny sposób i przepis na lasagne, którą za każdym razem nieco modyfikuję, ale zawsze zawiera trzy podstawowe składniki (oprócz makaronu ;) ): sos pomidorowy z mięsem mielonym, śmietanę i dużo sera :) Oto przepis:
Lasagne a'la Basia
Składniki:
- ok. 8 płatów lasagne,
- 35 dag mięsa mielonego wieprzowego,
- pomidory z puszki,
- 35 dag pieczarek,
- średnia cebula,
- duża śmietana 18%,
- żółty ser,
-suszone: bazylia, oregano i tymianek,
- czosnek granulowany,
- papryka słodka i ostra mielona,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- olej, masło
Sposób przyrządzania:
Pieczarki dokładnie umyć, opcjonalnie obrać ze skórki lub nie i pokroić w ósemki. Wrzucić na stopione masło, oprószyć solą i dusić aż do wygotowania się całej wody.
Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię na niewielką ilość rozgrzanej oliwy i zeszklić.
Dorzucić mięso mielone, rozdrobnić, przesmażyć, aż mięso się zetnie.
Dorzucić uduszone pieczarki, po czym chwilę smażyć razem.
Następnie dolać pomidory w puszce - je także rozdrobnić, chyba, że dodamy pokrojone - ja jednak wolę całe. Dusić aż płyn nieco wyparuje.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz innymi ulubionymi przyprawami i ziołami. Ja obowiązowo dodaję papryki mielone - słodką i ostrą, czosnek granulowany (lub świeży), odrobinę gałki muszkatołowej, bazylię, oregano, tymianek.
W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę i część startego żółtego sera.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać na zmianę płat lasagne (płaty można uprzednio ugotować, ale nie trzeba - zmiękną podczas pieczenia dzięki płynowi z sosu pomidorowego), farsz oraz 'sos' śmietanowo-serowy tak, aby zakończyć warstwą 'sosu' śmietanowo-serowego, po czym posypać wierzch pozostałym zółtym serem.
Piec przykryte przez około 40 minut w temperaturze 180 st., na jakieś 10 minut przed końcem pieczenia, odkryć naczynie, aby ser się ładnie zrumienił.
SMACZNEGO!!! :)