Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z budyniem i jabłkami

Kruche ciasto to podstawa do serników,ciasteczek,tart,i innych. Często ciasto kruche przygotowuje z owocami takimi jak to ciasto.


Kruche z budyniem i jabłkami


CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE

 
SKŁADNIKI:

CIASTO KRUCHE:

margaryna -250 g

proszek do pieczenia -2 łyżeczki

mąka- 2 szkl

jajka - 5 szt

cukier - 3 łyżki

MASA JABŁKOWA

jabłka-1,5 kg

galaretka cytrynowa -2 opak

masło -1 łyżka

MASA BUDYNIOWA

budyń śmietankowy -2 opak

mleko -3 szkl

cukier -4 łyżki

cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
CIASTO KRUCHE:
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę,cukier i jajka,zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do rondla włożyć masło rozpuścić,dodać starte jabłka,chwilę przesmażyć. Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać,odstawić. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
MASA BUDYNIOWA
2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia. Gorący budyń wylać na masę jabłkową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na masę budyniową. Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak