CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE:
margaryna -250 g
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
mąka- 2 szkl
jajka - 5 szt
cukier - 3 łyżki
MASA JABŁKOWA
jabłka-1,5 kg
galaretka cytrynowa -2 opak
masło -1 łyżka
MASA BUDYNIOWA
budyń śmietankowy -2 opak
mleko -3 szkl
cukier -4 łyżki
cukier puder
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę,cukier i jajka,zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do rondla włożyć masło rozpuścić,dodać starte jabłka,chwilę przesmażyć. Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać,odstawić. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
MASA BUDYNIOWA
2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia. Gorący budyń wylać na masę jabłkową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na masę budyniową. Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut