Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche różyczki

Małe cudeńka. Do tego pyszne, słodziutkie, bo obsypane cukrem pudrem. Takie ciasteczka będą ozdobą każdego stołu i zadowolą podniebienie każdego łasucha!

Kruche różyczki


Składniki na blachę ciasteczek:

  • ok 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ciut soli
  • 2 duże żółtka lub 3 małe

+ Cukier puder do posypania

 

1. Mąkę wymieszać z solą i posiekać z zimnym masłem.

2. Dodać cukier puder, żółtka i ponownie posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki by się schłodziło (ok 30 minut). Jeśli nie będzie chciało się skleić, wtedy dodajemy odrobinkę zimnej wody.

3. Ciasto rozwałkować dosyć cienko i małą szklanką lub karafką wyciąć kółeczka.

4. Układać po 4 krążki tak, by zachodziły na siebie do połowy. Zwinąć w rulon i przekroić go na pół. Powstaną dwie różyczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można delikatnie rozchylić im płatki na boki.

5. Piec w 200 st aż nabiorą ładnego koloru.

6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego :)

 

Kruche różyczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak