Kruche różyczki

Składniki na blachę ciasteczek:
- ok 2.5 szklanki mąki pszennej
- 200g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ciut soli
- 2 duże żółtka lub 3 małe
+ Cukier puder do posypania
1. Mąkę wymieszać z solą i posiekać z zimnym masłem.
2. Dodać cukier puder, żółtka i ponownie posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki by się schłodziło (ok 30 minut). Jeśli nie będzie chciało się skleić, wtedy dodajemy odrobinkę zimnej wody.
3. Ciasto rozwałkować dosyć cienko i małą szklanką lub karafką wyciąć kółeczka.
4. Układać po 4 krążki tak, by zachodziły na siebie do połowy. Zwinąć w rulon i przekroić go na pół. Powstaną dwie różyczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można delikatnie rozchylić im płatki na boki.
5. Piec w 200 st aż nabiorą ładnego koloru.
6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)