Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.
Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.
Składniki:
1 kg jabłek
250 g margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18 %
2 żółtka,
1 jajko,
2 op. budyniu śmietankowego
3 szklanki mleka
Sposób wykonania:
W misce zagniatamy ciasto z mąki, margaryny , cukru pudru i jajek oraz ze śmietany i proszku do pieczenia.
Ciasto dzielimy na pół.
Wałkujemy jedną część na podsypanej mąką stolnicy na placek o wymiarach 25x 30 cm.
Przenosimy go na wałku do wyłożonej folią aluminiową blaszki.
Nakłuwamy ciasto widelcem po całej jego powierzchni. Reszte ciasta zawijamy ściśle w folię aluminiową i schładzamy w lodówce bądż w zamrażalniku.
Chłodzone w zamrażalniku lepiej się ściera.
Jabłka obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Wykładamy na ciasto wyłożone w blaszce.
Z proszku budyniowego i mleka gotujemy gęsty budyń.
Jeszcze ciepły wylewamy na warstwę jabłek.
Wyciągamy ciasto z lodówki i ścieramy na tarce jarzynowej na budyń.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu studzimy 30 minut.