Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.

           Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.

 


Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.

Składniki:

1 kg jabłek
250 g margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18 %
2 żółtka,
1 jajko,
2 op. budyniu śmietankowego
3 szklanki mleka   


Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. 

 

Sposób wykonania:


W misce zagniatamy ciasto z mąki, margaryny , cukru pudru i jajek oraz ze śmietany i proszku do pieczenia.

Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.

Ciasto dzielimy na pół.
Wałkujemy jedną część na podsypanej mąką stolnicy na placek o wymiarach 25x 30 cm.

Przenosimy go na wałku do wyłożonej folią aluminiową blaszki.

Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.

Nakłuwamy ciasto widelcem po całej jego powierzchni. Reszte ciasta zawijamy ściśle w folię aluminiową i schładzamy w lodówce bądż w zamrażalniku.
Chłodzone w zamrażalniku lepiej się ściera.


Jabłka obieramy ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Wykładamy na ciasto wyłożone w blaszce.

Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.



Z proszku budyniowego i mleka gotujemy gęsty budyń.


Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.
 



Jeszcze ciepły wylewamy na warstwę jabłek.

Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.



Wyciągamy ciasto z lodówki i ścieramy na tarce jarzynowej na budyń.

Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu studzimy 30 minut.

 

Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.

 

Smacznego.

IZABELA29 01.12.2012 15:49
Elu bardzo dobre więc polecam
bietka 30.11.2012 23:00
ale pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak