Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówki błonnikowe- pyszne!

Tak, mam słabość do krówek. Ale tylko tych ciągnących. Podczas ich jedzenia wyłącza mi się w mózgu guzik odpowiedzialny za umiar i tracę nad sobą kontrolę :-) Z taką porcją radzę sobie sama w ciągu jednego dnia. Co to dla mnie 30 krówek :D Są pyszne! I tak cudnie uzależniają... Ach!

Krówki błonnikowe- pyszne!


Składniki:

  • 350ml kremówki
  • 2/3 szklanki cukru
  • garść żurawiny, pokrojonej na małe kawałeczki
  • 2 łyżki błonnika kakaowego lub kakao

 

Do wysokiego garnka z szerokim dnem wlewamy kremówkę, wsypujemy cukier i podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy, dodajemy błonnik i ponownie mieszamy. Trwa to około 20 minut. Gdy będzie już odchodzić od ścianek garnka przy mieszaniu, wtedy zdejmujemy ją z ognia i jeszcze chwilę ucieramy. Ja zawsze mieszam ją drewnianą łyżką. Dodajemy żurawinę. Przelewamy do pojemniczka wysmarowanego masłem.

Odstawiamy w chłodne miejsce. Możemy zostawić krówki w pojemniczku a potem je pokroić ostrym nożem, lub tak jak ja to zrobiłam, uformować w dłoniach kuleczki i schować do lodówki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak