Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królestwo dyniowych smaczków

Królestwo? Dlaczego królestwo - mógłby zapytać niejeden z Was. Otóż dlatego, moi drodzy, że dynia zakrólowała na moim stole od miesiąca i to z nią w roli głównej, przepisy dominują właśnie w moim menu. Dynię można wykorzystać na dziesiątki sposobów. Wspaniale smakuje w rozgrzewających, gęstych kremach. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań, sosów i sałatek. Można też wykorzystać ją do deserów, czyli przyrządzić na słodko. Upiec ciasta, ciasteczka, a nawet zamknąć ją w nadzieniu w pierożkach. Wciąż spotykam osoby, które na słowo dynia dziwnie się krzywią. Jeżeli jeszcze nie przekonaliście się do tego, coraz popularniejszego u nas warzywa, zapoznajcie się proszę z moimi propozycjami i wybierzcie coś dla siebie. Czasy, kiedy wiedza na wykorzystanie w kuchni dyni ograniczała się do 2 przepisów - w tym na dynię marynowaną i dynię z mlekiem na słodko - już dawno minęły. Dzisiaj bania - niegdyś warzywo pastewne - wraca do łask i na nasze stoły.To dobrze, bo dynia potrafi być nie tylko bardzo smaczna, ale również jest niezwykle zdrowa. Jest niskokaloryczna, co ma znaczenie dla wielu Pań, zawiera mnóstwo celulozy, a w 100g miąższu, ma jedynie 15 kalorii. Dynia jest bogata w białko, witaminę A, witaminę B1, B2, PP i C. Jest bogata w wapń, fosfor, magnez i żelazo. O wspaniałych właściwościach pestek z dyni, wspominałam już wcześniej, w jednym z poprzednich wpisów. Drodzy państwo - czas na dynię!

Zacznę od przepisu łatwego i niezbyt pracochłonnego. Kto próbował pieczonej dyni, ten wie, jakim potrafi być rarytasem. Kluczem, jest tutaj odpowiednie przyprawienie.

 

Dynia pieczona, dobrze przyprawiona

 

Królestwo dyniowych smaczków

 

 

SKŁADNIKI:

 

  • miąższ dyni bez skóry - ok 1kg,
  • Dressing:
  • oliwa - 125ml,
  • cukier  brązowy, drobny - 3 czubate łyżeczki,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • pieprz ziołowy Prymat - 1/2 łyżeczki,
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka,
  • chilli - szczypta,
  • cynamon - łyżeczka,
  • papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki,
  • kurkuma - szczypta;
  • cukier - 2 czubate łyżki,
  • pieprz kolorowy, świeżo zmielony,
  • papier do pieczenia.


PRZYGOTOWANIE:

Obraną, umytą i osuszoną dynię tniemy na długie kawałki o grubości 1-2 cm, w zależności od gatunku dyni. Przygotowujemy dressing, mieszając dokładnie wszystkie składniki  w szklance. Przygotowaną marynatę, rozprowadzamy dokładnie na kawałkach dyni. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Duza formę  do pieczenia wyścialamy papierem do pieczenia i ukladamy odsączone kawałki dyni, które posypujemy cukrem i świeżo zmielonym pieprzem (można polać miodem lub syropem klonowym, będzie słodsza). Pieczemy przez +/- 35 minut, w zależności od przeznaczenia i oczekiwanej konsystencji dyni (jedni lubią twardsza, inni niemal papkę). Podczas pieczenia sprawdzamy, czy dynia już się upiekła. Przed pieczeniem, można ją podsmażyć na suchej patelni, aby uzyskać głębszy smak .

 

 

Zapiekanki i pasztety - w przypadku tych pierwszych, wariacji na dodatki jest mnóstwo. Wykorzystałam prosty przepis, bez dodatku mięsa. Pasztety natomiast, mogą być dobrą i zdrową alternatywą jako dodatki do kanapek.

 

Zapiekanka dyniowa

 

Królestwo dyniowych smaczków

 

SKŁADNIKI:

  • papryka czerwona,
  • 300g obranej dyni,
  • 3 cebule,
  • łyżka mąki pszennej (z lekkim czubem),
  • vegeta, papryka, pieprz, łyżeczka cukru, kilka kropel soku z cytryny, oregano.
  • 1/2 szklanki rosołu (pół szklanki gorącej wody + poł kostki rosołowej np drobiowej),
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju,
  • łyżka masła krowiego

 

PRZYGOTOWANIE:

Dynię obrac, umyc i pokroić na ok pół-centymetrowe prostokąty, po czym wrzucic do garnka z solą i cukrem, zalac wrzątkiem i gotowac przez ok 8 min. Odcedzic. Cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę obrać, umyć i pokroić na cienkie slupki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę, podsmazyć przez kilka minut (3-5) do miękkości. Dodac cebulę i smazyć kolejne 2-3 minuty. Dodać mąkę, odrobinę soli, wymieszać. Zalać rosolem, wymieszać. Dodać śmietankę, przyprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną vegety. W formie do zapiekania ułożyć dynię, zalać sosem. Wierzch posypaś oregano i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach (pierwsze 10 minut piekłam w 220, nastepne 20 minut, w 200 stopniach, do zezłocenia). Podawac na cieplo.

 

 

Pieczeń z dyni i soczewicy

 

Królestwo dyniowych smaczków

 

Taki pasztet smakuje na świeżym pieczywie, jak i solo na gorąco, wydobywając głębszy aromat.


Królestwo dyniowych smaczków

 

SKŁADNIKI:

  • miąższ dyni - 750g,
  • czerwona soczewica - 250g,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • cebula - 3 małe,
  • curry - pół łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • pieprz ziołowy,
  • papryka słodka mielona - pół łyżeczki,
  • kolendra mielona - pół łyżeczki,
  • imbir mielony - pół łyżeczki,
  • gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki,
  • czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki,
  • oregano, szałwia, bazylia, mięta lub wybrane inne zioło, suszone lub świeże (dałam oregano) - łyżeczka,
  • olej - 2 łyżki,
  • masło - łyżka,
  • jaja świeże - 4 w rozmiarze M,
  • pestki dyni - garść.


PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę wielokrotnie wypłukać, aż woda będzie czysta. Ziarna przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, do 0,5cm ponad powierzchnię ziaren. Gotować bez przykrycia, do wchłonięcia wody - ok 10-15 minut. Ostudzić i przełożyć do miski. W dużym rondlu podsmażyć na oliwie posiekaną drobniutko cebulę i czosnek, dodać curry. Gdy cebula się zeszkli, dodać łyżkę masła oraz dość drobno pokrojoną dynię. Wymieszać, podlać 100ml wody i smażyć do miękkości (ok 10-15 minut). Odlać wodę, a dynię z cebulą połączyć z soczewicą. Wymieszać. Dodać przyprawy oraz jaja. Wymieszać. Spróbować do smaku, musi być lekko ostre i dobrze dosolone, w przeciwnym wypadku wyjdzie mdłe i bez smaku (aby wzbogacić smak, można dodać drobno pokrojony ser lub wędlinę, np salami). Niedużą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać powstałą masę. Wierzch udekorować pestkami dyni. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut do zrumienienia wierzchu. Gdyby wierzch nie ściął się wystarczająco, zapiec jeszcze przez kilka minut. Po ostudzeniu, pieczeń wyjmujemy z formy i kroimy.

 

 

Krem z dyni z marchewką i jabłkiem

 

Ulubionych przepisów na dyniowe zupy mam kilka. Ten jednak, różni się od pozostałych dodatkiem owocu - jabłka, i cynamonu, które nadały zupie słodkawą, aromatyczną nutkę.

 

Królestwo dyniowych smaczków

 

SKŁADNIKI:

  • miąższ dyni - 2kg,
  • marchew - 3 średniej wielkości,
  • cebula - 2 nieduże,
  • jabłka winne - 4 małe,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • kostka rosołowa drobiowa,
  • kucharek - łyżka,
  • sól - łyżeczka,
  • bulion z indyka (lub inny) - szklanka,
  • imbir - 1/2 łyżeczki,
  • cynamon - 1/2 łyżeczki,
  • gałka muszkatołowa - 2 szczypty,
  • pieprz czarny mielony - 1/3 łyżeczki,
  • pieprz ziołowy Prymat - łyżeczka,
  • curry - 1/2 łyżeczki,
  • olej - łyżka.
  • śmietana (ewentualnie).

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Dynię obrać, umyć,odważyć miąższ i pokroić go w kostkę. Wrzucić do garnka. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce oleju, do zeszklenia. Czosnek drobno posiekać, obrane marchewkę i wydrążone jabłka pokroić. Dynię zalać bulionem, dodać marchew, podsmażoną cebulę, kostkę rosołową, vegetę, sól i zalać wodą, aby zakryła warzywa. Doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości wszystkich warzyw (ok 15 minut), dodać pozostałe przyprawy. Dodać czosnek i pokrojone jabłka, zagotować. Zmiksować blenderem, ew. doprawić do smaku. Podawać na gorąco z kleksem kwaśnej lub słodkiej śmietany.

 

 

 

Ulubiona zupa dyniowa

 

Królestwo dyniowych smaczków

 

SKŁADNIKI:

  • noga i skrzydło kurczaka (lub inna porcja),
  • 1,5 litra wody,
  • 400g dyni,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • duża łodyga selera naciowego,
  • 1 duży, gruby, dorodny por (jaśniejsza część),
  • duża cebula,
  • 150-200g zółtego, startego sera,
  • sól, papryka, curry, pieprz ziolowy

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso dobrze umyć i wrzucić do garnka z zimną wodą. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę, dynię i ziemniaki w kostkę, pietruszkę, seler w półplastry i pora w plastry. Wodę z mięsem zagotować, posolić i gotować przez 10 minut, po czym dodać cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler. Po kolejnych 10 minutach dodać dynię. Przyprawić curry, solą i papryką. Gotować 20 minut, dodać pora i gotować następne 10-15 minut. Zupę gotujemy na średnim ogniu. Gdy warzywa bedą miękkie wyjmujemy mięso i dodajemy starty zółty ser, mieszamy do momentu rozpuszczenia sera i podajemy gorące. Polecam, zupka jest lekko słodka o serowym aromacie. Gęsta, lekko kremowa, po prostu pycha

 



Zupa - krupnik z pieczoną dynią i czosnkiem, zauroczyła mnie totalnie. Głęboki, aromatyczny i niezwykle bogaty smak, jest wynikiem połączenia wielu składników. Jednak to pieczona dynia i czosnek ostatecznie uszlachetniły jej finalny efekt. Poniżej zamieszczę przepis na banalnie prostą w wykonaniu papkę, którą możemy wykorzystać nie tylko do krupników, ale także do innych, warzywnych zup.

 

Papka dyniowo-czosnkowa do zup

 

Królestwo dyniowych smaczków

 

SKŁADNIKI:

  • miąższ dyni - 700g,
  • czosnek - główka (można dodać 2 główki, aromat i smak będzie intensywniejszy),
  • oliwa - 2-3 łyżki,
  • sól.

 

PRZYGOTOWANIE:

Miąższ dyni pokroić na mniejsze kawałki np. w kostkę. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek przekroić wszerz na pół - nie obierać. Dynię dość dobrze posolić i skropić oliwą. Czosnek ułożyć obok dyni, jego przekrojony wierzch posmarować oliwą. Piec przez 30-40 minut w 200 stopniach na środkowej półce piekarnika. W trakcie pieczenia, dynię wymieszać, aby równomiernie się upiekła. Wyjąć z piekarnika. Kawałki czosnku bardzo łatwo wychodzą z łupinek. Rozdrabniaczem lub blenderem zmiksować ząbki czosnku z dynią. Gotującą zupę zdjąć z ognia. dodać papkę, wymieszać, przyprawić do smaku i zagotować. Czosnek traci swą ostrość podczas pieczenia, wydobywając jednocześnie niezwykły smak i aromat.

 

Krupnik z papką dyniowo-czosnkową

 

Królestwo dyniowych smaczków

 

SKŁADNIKI:

  • podwójna pierś z dorodnego kaczora (z kością), lub inne mięso,
  • kasza jęczmienna (dałam średnią) - 2/3 szklanki,
  • cebula - 2 nieduże,
  • marchew - 2,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera - wielkości marchewki,
  • seler naciowy - 3 średniej grubości łodygi,
  • ziemniaki - 2 duże,
  • natka pietruszki - pęczek,
  • liść laurowy - 2,
  • ziele angielskie - kilka ziarenek,
  • kostka bulionowa - grzybowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • miąższ dyni - 700g,
  • czosnek - główka (można dodać 2 główki, aromat i smak będzie intensywniejszy),
  • oliwa - 2-3 łyżki.


PRZYGOTOWANIE:

Miąższ dyni pokroić na mniejsze kawałki np. w kostkę. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek przekroić wszerz na pół - nie obierać. Dynię dość dobrze posolić i skropić oliwą. Czosnek ułożyć obok dyni, jego przekrojony wierzch posmarować oliwą. Piec przez 30-40 minut w 200 stopniach na środkowej półce piekarnika. W trakcie pieczenia, dynię wymieszać, aby równomiernie się upiekła. Wyjąć z piekarnika. Kawałki czosnku bardzo łatwo wychodzą z łupinek. Rozdrabniaczem lub blenderem zmiksować ząbki czosnku z dynią. Warzywa obrać i umyć. Mięso umyć, można podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do dużego, 3-litrowego garnka, zalać zimną wodą i dodać ok 3 łyżeczki soli. Zagotować, zebrać szum. Gotować przez ok godzinę (kupną kaczkę krócej). Następnie dodać pokrojone drobno: cebulę, marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Zagotować. Dodać dobrze przepłukaną kaszę, pokrojone łodygi selera, kostkę grzybową oraz pieprz. Gotować do miękkości wszystkich składników. Gotującą zupę zdjąć z ognia, wyjąć mięso i dodać papkę dyniowo-czosnkową. Wymieszać przyprawić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z mięsem z kaczki.

 

 

Pure ziemniaczane bardzo często gości na naszych stołach, jako element obiadu. W sezonie na dynię, tradycyjne pure możemy wzbogacić smakiem i wartościami odżywczymi dyni. Wystarczy tylko dodać ją w odpowiednim momencie do gotujących się ziemniaków...

 

Pure ziemniaczano-dyniowe z czosnkiem

 

Królestwo dyniowych smaczków

 

SKŁADNIKI:

  • ziemniaki (obrane) - 1 kg,
  • miąższ dyni - 500g,
  • czosnek - 4-6 ząbków,
  • masło - 2 łyżki,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra mielona,
  • śmietana kwaśna lub jogurt - 3-4 łyżki,


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć, pokroić na większe kawałki zalać zimną wodą i posolić. Gotować na niedużym ogniu przez 10 minut. Dodać pokrojony miąższ dyni. Gotować przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Odcedzić i zmiksować lub dobrze rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jogurt/śmietanę, zmiażdżony czosnek, masło, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco solo na kolację lub jako dodatek do dań głównych, w tym mięsnych. Przechowywać w lodówce. Porcja dla 3-4 osób.

 

 

Czas na dynię w wresji słodkiej. Popularne robią się przepisy na ciasta-babki z dyni, dyniowe ciasteczka czy słodkie tarty. Coraz częściej decydujemy się na wykorzystywanie warzyw takich jak marchewka, cukinia, dynia czy nawet burak, w deserach. I bardzo dobrze, bo wszystkie one są bogate w składniki odżywcze i błonnik, które sprawiają, że nasze słodkości stają się wartościowsze. Dynię postanowiłam połączyć z jabłkiem i bananem, czyli zamkąć je w słodkawym, lekko korzennym musie.

 

Deser z kisielem i musem dyniowym

 

Królestwo dyniowych smaczków

 


SKŁADNIKI:

  • kisiel brzoskwiniowy - opakowanie/a na 0,5l wody,
  • Mus dyniowo-jabłkowy z bananem (przygotowany wcześniej):
  • miąższ dyni - 650g,
  • jabłka, obrane i wydrążone - 750g,
  • banan - dojrzały,
  • cukier - 3-4 łyżki,
  • cynamon - łyżka,
  • goździki całe - dałam 7 sztuk,
  • woda - 1/4 szklanki,
  • sok z cytryny - do smaku, dałam 2 łyżki,
  • cukier waniliowy - łyżeczka.
  • cukier.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie musu: Jabłka oraz dynię pokroić w kostkę. Do dużego rondla wlać wodę, a gdy się mocno podgrzeje, dodać jabłka i dynię. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodać goździki, cukry, oraz cynamon. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłko będzie miękkie - po około 30 minutach, dodać rozgniecionego widelcem banana oraz sok z cytryny. Podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku cukrem, jeśli trzeba i odparować lub odsączyć płyn, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zmiksować blenderem. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę gałki muszkatołowej.Podawać solo na ciepło, lub jako dodatek do deserów i różnych dań. Przechowujemy w lodówce. Kisiel przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeżeli trzeba, słodzimy. Gorący kisiel przelewamy do wypłukanych zimną wodą pucharków, zostawiając nieco miejsca na górze. Wierzch uzupełniamy kilkoma łyżkami musu. Mus można wcześniej podgrzać, będzie bardziej aromatyczny. Pozostały mus wykorzystujemy do innych deserów i dań.

 

 

 

Naleśniki z musem dyniowo-jabłkowym 

 

Królestwo dyniowych smaczków

 

SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 250g,
  • śmietana 30% - 200ml,
  • mleko 3,2% - 650ml,
  • jaja - 3,
  • cukier waniliowy - łyżeczka,
  • aromat waniliowy - kropla,
  • cukier - 2 łyżki,
  • szczypta soli,
  • olej lub oliwa - łyżka + trochę na patelnię.
  • Nadzienie dyniowo-jabłkowe:
  • miąższ dyni - 650g,
  • jabłka, obrane i wydrążone - 750g,
  • banan - dojrzały,
  • cukier - 3-4 łyżki,
  • cynamon - łyżka,
  • goździki całe - dałam 7 sztuk,
  • woda - 1/4 szklanki,
  • sok z cytryny - do smaku, dałam 2 łyżki,
  • cukier waniliowy - łyżeczka;
  • śmietana i cukier.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy mus: Jabłka oraz dynię pokroić w kostkę. Do dużego rondla wlać wodę, a gdy się mocno podgrzeje, dodać jabłka i dynię. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodać goździki, cukry, oraz cynamon. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłko będzie miękkie - po około 30 minutach, dodać rozgniecionego widelcem banana oraz sok z cytryny. Podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku cukrem, jeśli trzeba i odparować lub odsączyć płyn, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zmiksować blenderem. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę gałki muszkatołowej. Przygotowujemy naleśniki: Mąkę przesiać z cukrami i solą. Dodać jaja, mleko i śmietanę. Zmiksować. Ciasto odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce. Przed smażeniem do ciasta dodać olej i aromat waniliowy. Patelnię leciutko natłuścić i bardzo dobrze rozgrzać. Przy pomocy dużej łyżki (chochli) nalewać cienką warstwę ciasta i rozprowadzić ją szybko ale równomiernie na patelni. Smażyć z jednej strony przez ok minutę, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilkadziesiąt sekund, do lekkiego zrumienienia. Każdy naleśnik smarujemy równomiernie musem - ilość wg upodobania i dowolnie zwijam/składamy. Można je wcześniej podgrzać lub zapiec. Podajemy na gorąco polane śmietanką i posypane cukrem. Można też polać je gorącą, roztopioną czekoladą lub dowolnym sosem.

 

 

Mam nadzieję, że coraz więcej osób zapała sympatią do tego słonecznego, zdrowego i smacznego warzywa i stanie się ona nie tylko skomercjalizowanym symbolem Halloweenowej zabawy, ale także stałym elementem naszego menu.

Sarenka 09.11.2011 11:39
Ups, przepraszam Izabelo, nie wiem co mi strzeliło z tą Iwoną! :]
Sarenka 09.11.2011 11:32
Iwono - w sieci jest całkiem sporo przepisów na dyniowy chlebek.
IZABELA29 09.11.2011 10:45
ja szukałam w naszych przepisach przepisu na chleb z dodatkiem miąższu dyni i niestety nie znalazłam...a gdzieś go widziałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak