Krokiety trio
Krokiety z farszem z pieczarek,kapusty z dodoatkiem gotowanych ziemniaków. Jak zwykle u mnie nietypowy farsz. Doprawiony przyprawami Prymat zyskuja na smaku i są chętnie zjadane przez domowników.
Z kubkiem ciepłego barszczu doskonale sprawdzaja sie podczas świat ,przyjęć rodzinnych i z przyjaciółmi.
-
5 łyżek oleju
-
3 szklanki mleka
-
2 jajka,
-
3 szklanki mąki pszennej
-
FARSZ:
-
500 g kapustY kwaszonej
-
500 g pieczarek
-
400 g ziemniakówugotowane,
-
1 cebula biała,
-
pieprz Prymat do smaku,
-
1 kostka grzybowa,
-
olej do smażenia,
-
bułka tarta Prymat,
-
sól,
-
1 jajko
Z mleka, jaj , mleka i oleju miksujemy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je na 30 minut by odpoczęło.
Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
FARSZ;
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę .
Kapuste kwaszoną płuczemy, a następnie gotujemy zalaną wodą dorzucając kostkę grzybową .
Odcedzamy i drobno kroimy.
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pieczarki ,solimy.
Dodajemy kapuste i ziemniaki.
Doprawiamy do smaku, chwile przesmażamy i zdejmujemy z ognia.
Studzimy.
Na każdy naleśnik nakładamy po porcji farszu.
Zwijamy w koperte.
Maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z kubkiem czerwonego barszczu.