Kotlety z botwinki
Opublikowano: 10.01.2013

"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz. 13. Kotlety z botwinki. Z liści i łodyg.
Zaintrygowało mnie to. Zostałam zapewniona, że są pyszne, więc odważyłam się zrobić. Poszłam do ogródka, narwałam mnóstwo botwinki i wzięłam się do pracy. Kotleciki przygotowuje się szybko. To tylko kwestia ugotowania liści i łodyg, ostudzenia i usmażenia.
Koniecznie podajcie je z jakimś wyrazistym sosem. Ja wcinałam je z sosem tatarskim- pycha!
Składniki:
- 2 pęczki botwinki (liście + łodygi)
- jajko
- sól
- pieprz
- trochę mąki
- masło klarowane do smażenia
- sos tatarski
Liście i łodygi płuczemy.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i gotujemy botwinkę aż będzie miękka. Odcedzamy i studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę (tak, by masa się troszkę zagęściła) i dokładnie mieszamy. Doprawiamy.
Smażymy tak jak placki ziemniaczane, na patelni na maśle klarowanym.
Podajemy z sosem.