Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z botwinki

"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz. 13. Kotlety z botwinki. Z liści i łodyg. Zaintrygowało mnie to. Zostałam zapewniona, że są pyszne, więc odważyłam się zrobić. Poszłam do ogródka, narwałam mnóstwo botwinki i wzięłam się do pracy. Kotleciki przygotowuje się szybko. To tylko kwestia ugotowania liści i łodyg, ostudzenia i usmażenia. Koniecznie podajcie je z jakimś wyrazistym sosem. Ja wcinałam je z sosem tatarskim- pycha!

Kotlety z botwinki


Składniki:

  • 2 pęczki botwinki (liście + łodygi)
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • trochę mąki
  • masło klarowane do smażenia
  • sos tatarski

 

Liście i łodygi płuczemy.

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i gotujemy botwinkę aż będzie miękka. Odcedzamy i studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę (tak, by masa się troszkę zagęściła) i dokładnie mieszamy. Doprawiamy.

Smażymy tak jak placki ziemniaczane, na patelni na maśle klarowanym.

Podajemy z sosem.

 

Kotlety z botwinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak