Koper cz.2

Koperek posiany na wiosnę już się zestarzał i puścił nasiona. Taki "stary" idealnie nadaje się do przetworów z ogórków ( przepisy znajdziecie w moim poprzednim wpisie Przetwory z moich warzyw). Zaraz też zbiorę z niego nasionka abym miała co posiać na wiosnę. W warzywniaczku wyrósł już kolejny młody koperek a dzisiaj też posiałam kolejny. Trzeba będzie jeszcze trochę zamrozić i oczywiście cały czas na bieżąco dodaję go do sałatek,ziemniaków czy mizerii.
Kolejne pyszności z użyciem koperku
Krakersy z serkiem i wędzonym łososiem
składniki:
18 krakersów
250 g serka śmietankowego
120 g wędzonego łososia
1 łyżka posiekanego koperku
1-2 łyżki jogurtu
sól ziołowa do smaku
natka, koperek, czarne oliwki do dekoracji
Serek wymieszać z jogurtem. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku sola ziołową. Każdego krakersa posmarować serkiem, ja użyłam szprycy do dekorowania tak było łatwiej i ładniej przekąska wygląda. Następnie na każdej kanapeczce ułożyć kawałek wędzonego łososia. Dowolnie udekorować, ja użyłam natki pietruszki, koperku oraz czarnych oliwek.
Mizeria ze śmietaną i koperkiem
składniki:
800 g ogórków gruntowych
3/4 kubka śmietany 12%
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól ziołowa do smaku
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pokrojone ogórki przełożyć do miski. Dodać śmietanę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą ziołową. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Bigosik z młodych warzyw
składniki:
1, 5 główki kapusty
1 litr wody lub bulionu
2 duże młode cebule
4 młode marchewki
1 pęczek koperku
1 pęczek włoszczyzny ( natki pietruszki,liśćia selera i pora)
400 g cienkiej kiełbasy
3 łyżki mąki pszennej
sól,pieprz do smaku
Kapustę drobno poszatkować lub pokroić, włożyć do garnka. Młodą marchewkę dokładnie umyć i pokroić w plasterki lub półplasterki. Włoszczyznę drobno posiekać. Do kapusty dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę. Zalać wodą i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie, następnie dodać mąkę i dokładnie wszystko wymieszać. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę oraz posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i jeszcze chwilkę wszystko razem gotować.
Zupa kalafiorowa z koperkiem
składniki:
2,5 l bulionu
1 kalafor
7-8 ziemniaków
pęczek koperku
1 cebula
3-4 łyżki śmietany
2-3 łyżki mąki
sól do smaku
Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać bullionem. Gotować aż warzywa będą miekkie, do smaku doprawić solą.. Dodać posiekany koperek i zupę zabielić śmietaną. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, wlac do zupy. Zagotować i podawać.