Koper

Opublikowano: 19.06.2014
Autor: migotka28
Koper
Koperek w mojej kuchni.

Koperek już pięknie mi urósł i mogę z niego korzystać do woli. Wykorzystuję młode listki , zanim koper utworzy baldachim z nasionami. Koper starszy już z nasionami wykorzystuję do przetworów. Koperku używam do zup, sosów, sałatek i duszonych warzyw. Najczęściej jednak wykorzystuję go do posypania ziemniaków do obiadu, z młodymi ziemniaczkami smakuje najlepiej. Koperek też zamrażam. Wystarczy koperek dobno pokroić, włożyć do woreczka lub plastikowego pojemniczka i zamrozić. Dzięki temu cieszę się smakiem koperku również zimą. Nie muszę już kupować choć jest dostępny. Kiedyś kupiłam bo mi zabrakło mojego ale niestety nie był tak aromatyczny.

Kilka słów o koprze:

Koper ogrodowy, nadziemna część jednorocznej rośliny Anethum graveolens z rodziny baldaszkowatych pochodzącej ze Wschodu, gdzie jest używany nie tylko w kuchni, lecz również w lecznictwie. Znany był w starożytnym Egipcie i Rzymie. Obecnie koper uprawiany jest prawie w całej Europie, północnej Afryce oraz Ameryce Południowej i Północnej. Odznacza się silnym, aromatycznym zapachem i korzennosłodkawym, nieco szczypiącym smakiem. Jako przyprawę stosuje się zarówno świeże pędy, jak również całą roślinę łącznie z nasionami zawierającymi olejek, w skład którego wchodzą: D-karwon i dilapiol, dwuhydrokarwon, felandren, D-limonen, terpinen, a-pinen; związki kumarynowe: bergapten, eskuletyna, umbeliferon, skopoletyna; kwasy: kawowy, ferulowy, chlorogenowy oraz związki flawonoidowe. Sam koperek jest bardzo bogaty w witaminę C, ponadto zawiera: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2 i PP. (źródło:medycyna.linia.pl)

A teraz przepisy z koperkiem:

Wiosenna sałatka z makaronem

składniki:

250 g makaronu kolanko z falbanką 
250 g paluszków krabowych
250 g rzodkiewki
pęczek koperku
150 g chudej wędliny w plasterkach np.polędwicy sopockiej
majonez ok 4-5 łyżek

Makaron ugotwać, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki. Rzodkiewki (moje były nieduże i podłużne) oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Koperek drobno posiekać. Wędlinę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać a następnie połączyć z majonezem.

Koper

Śledzie w sosie koperkowym

składniki:

6-7 solonych płatów śledziowych
400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 %
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki kurkumy 
1 łyżeczka octu 10 %
sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki 

Śledzie wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie wymieszać z koperkiem, kurkumą, solą ziołową i octem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Tak przygotowane śledzie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki aby smaki sie przegryzły.

Koper

 

Surówka z białej kapusty

składniki:

1 nieduża główka białej kapusty
2- 3 ząbki czosnku
2-3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy delikatesowej
sól morska, pieprz

Kapustę drobno poszatkować. Opruszyć solą i pieprzem, dodać drobno starty czosnek oraz koperek i dokładnie wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum pół godzinki aby smaki sie przegryzły.

Koper

 

prymat