Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- margaryna
- szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki sody
- 2 jajka
Masa pomarańczowa:
- 600ml soku pomarańczowego (Kubuś)
- 2 budynie śmietankowe
Masa zielona:
- 600ml soku z kiwi (Kubuś)
- 2 budynie śmietankowe
Masa żółta: (średniawo jest żółta, ale to zależy od soku)
- 600ml soku jabłkowego
- 2 budynie śmietankowe
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- ew. posypka cukrowa na wierzch
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy razem i dzielimy na 4 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto rozwałkowane na placek i pieczemy w 175 st, aż się zarumieni. Jeszcze ciepły placek ostrożnie wyjmujemy z formy i takim samym sposobem pieczemy resztę placków.
Masy robimy tak samo, tzn połowę soku zagotowujemy, a w pozostałej połowie rozprowadzamy budynie. Gdy zacznie się gotować, wlewamy sok z budyniami i chwilkę gotujemy. Ciepłą masę rozprowadzamy na placku i przykrywamy drugim. Robimy resztę mas. Wierzch ciasta, gdy zużyjemy już wszystkie placki i masy, dekorujemy polewą czekoladową i ewentualnie posypką.
Smacznego