Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kolejny nietradycyny obiad

Jakiś czas temu rzuciłam rękawicę tradycyjnym niedzielnym obiadom - rosołowi i schabowemu z ziemniakami. Dziś kolejna propozycja - bardziej swojska, jesienna - krem ziemniaczano - grzybowy i żeberka miodowo-piwne.

Do ugotowania takiego zestawu zmusiły mnie okoliczności i marudzący mąż. Okoliczności - bo od rodziców dostałam trochę grzybów, marudzący mąż - domagał się mięcha i niemieckich klugenów. Jęczał długo i skutecznie, w dodatku obiecał niespodziankę - nie miałam wyjścia i musiałam się zgodzić. Przepisy znajdziecie w księdze, nie będę się rozwodzić nad kremem ziemniaczano-grzybowym, ani żeberkami. Wspomnę tylko, że do żeberek potrzebne jest dobre, wysokołodowe ciemne piwo, całość można podkręcić papryczką chilli.

Klugeny - to knedle z czerstwej bułki, jada się je w Niemczech, Czechach, na Słowacji i w Austrii. Baza jest zawsze taka sama - sucha bułka pokrojona w kostkę, mleko, sól, jajka - można dowolnie bawić się dodatkami. Dziś u nas była wersja najprostsza - z cebulką, ale można spokojnie dodadać dużo zieleniny, podduszone grzyby, ser, wątróbkę, skwareczki. Można też dorzucić cynamon, wanilię, cukier. Możliwości jest całe mnóstwo. Trzeb tylko pamiętać, że knedle to prosta potrawa biednych ludzi i nie kombinować za bardzo z wymyślnymi dodatkami. Ważne, by użyć bułek tradycyjnych bez polepszaczy.

kolejny nietradycyny obiad

borgia 17.10.2011 14:25
Wolę wytrawną wersję bułeczek. Prawdę mówiąc nie robię ich zbyt często - żeby nie powiedzieć bardzo rzadko. A odkąd zawieruszył mi się przepis (Roberta Makłowicza), zapomniałam o nich zupełnie. Widać przyszedł czas na odświeżenie po nowemu :).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak