Kmin i Kminek niby tacy sami ale tak różni..
Jako ze moja pierwsza książka z kuchnia indyjską, z lekka zaczęła się już rozpadać, od użytkowania, wypatrzyłam w księgarni gruba cegłę, z napisem ,,kuchnia indyjska najlepsze przepisy''
Niestety dopiero po zakupie, zauważyłam iż w całej książce zamiast KMINU RZYMSKIEGO, podany jest kminek, był to błąd przy przekładzie z angielskiego (do czego się później przyznali ale niestety nie maja jak tego poprawić )
Skręca mnie na myśl o potraw, przygotowanych na bazie kminku, gdyż kmin stanowi bazę dla kuchni indyjskiej, i ma całkowicie inny smak i aromat.
KMIN rzymski - jest cytrynowy w aromacie i smaku, delikatny ale bardzo aromatyczny,podprażony nadaje się idealnie do jogurtów, mieszanek przyprawowych, dań z soczewicy i grochu,warzyw,mięsa.
Jest jaśniejszy,odrobinę większy od kminku.
KMINEK- ma intensywny smak w niczym nieprzypominający, kminu, głównie używany do kapusty i wypieków.Drobne ciemniejsze nasiona są intensywniej prążkowane.
Kmin rzymski jest trudno dostępną przyprawą jeśli chodzi o zwykłe sklepy, ale dla chcącego nic trudnego, dodam ze jego prażony zapach, jest silnym afrodyzjakiem ;)
Pozdrawiam i smacznego :D