Kluski na śmietanie

Takie kluseczki możemy podjadać same. Możemy dodać do nich bułki tartej i jeść je na słodko, można też z konfiturą i bitą śmietaną. Można również zastosować je jako dodatek do mięs.
Jednym słowem, do wyboru do koloru. A oto one:
Kluski na śmietanie
SKŁADNIKI:
śmietana 18% 1/2 szklanki,
mąka 3/2 szklanki,
masło 1 łyżka,
sól,
mąka ziemniaczana odrobina,
PRZYGOTOWANIE:
Kluski są bardzo proste w przygotowaniu. Można jeść je same, podawać na słodko, a nawet z sosami. Odmierzamy śmietanę, dodajemy do niej łyżkę masła i odrobinę soli, mieszamy.
Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę i odrobinę mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania lepkiej, ale nie klejącej się masy. Z powstałej masy na stolnicy formujemy wałeczki i kroimy na kawałki.
Ja użyłam do tego celu specjalnego noża, kluseczki wyszły karbowane. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej kluseczki. Kluski gotujemy kilka minut aż do ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na wierzch.
Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
Polecam je serdecznie, przypadną do gustu szczególnie maluchom :)