Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na śmietanie

Mam dla Was pomysł na fantastyczne kluski. Robi się je bardzo prosto, nie potrzeba zbyt wielu składników, a co więcej - wycięcie ich odpowiednim nożem sprawi, że wyglądają świetnie ;)

Takie kluseczki możemy podjadać same. Możemy dodać do nich bułki tartej i jeść je na słodko, można też z konfiturą i bitą śmietaną. Można również zastosować je jako dodatek do mięs.

Kluski na śmietanie

Jednym słowem, do wyboru do koloru. A oto one:

 

Kluski na śmietanie

 

Kluski na śmietanie

 

SKŁADNIKI:

śmietana 18% 1/2 szklanki,

mąka 3/2 szklanki,

masło 1 łyżka,

sól,

mąka ziemniaczana odrobina,

 

PRZYGOTOWANIE:

Kluski są bardzo proste w przygotowaniu. Można jeść je same, podawać na słodko, a nawet z sosami. Odmierzamy śmietanę, dodajemy do niej łyżkę masła i odrobinę soli, mieszamy.

 

Kluski na śmietanie

 

Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę i odrobinę mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania lepkiej, ale nie klejącej się masy. Z powstałej masy na stolnicy formujemy wałeczki i kroimy na kawałki.

 

Kluski na śmietanie

 

Ja użyłam do tego celu specjalnego noża, kluseczki wyszły karbowane. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej kluseczki. Kluski gotujemy kilka minut aż do ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na wierzch.

 

Kluski na śmietanie

 

Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.

 

Kluski na śmietanie

 

Polecam je serdecznie, przypadną do gustu szczególnie maluchom :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak