Kluski kukurydziane.

Opublikowano: 11.01.2013
Autor: miszelka
Kluski kukurydziane.
Zamiast ziemniaków lub makaronu- kluski kukurydziane jako dodatek do zupy.

Smażone kluski kukurydziane, może nie są super dietetyczne, ale moga stanowić fajne urozmaicenie w naszej zupie. Mozna oczywście przygotować wersję light i ugotować je w wodzie. Są naprawdę sycące i mają lekko słodkawy smak, który można zrównoważyć np. chilli.

Kluski kukurydziane.

Aby przygotować 12 sztuk kluseczek potrzebujemy:

10 dag kaszy kukurydzianej
1 jajo
woda- tyle ile zabierze ciasto

sól, chilli- do smaku
olej do smażenia

Kaszę kukurydzianą należy wysmieszać z solą i chilli. Dodać jajo i wodę. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego (lub mniejsze), każdą spłaszczyć i smazyć na złoto z dwóch stron na gorącym oleju.

Smacznego !!!

 

prymat