Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczne potrawy na Wielkanoc cz.1

Żurek z kiełbasą zapiekaną w cieście

Żurek z kiełbasą zapiekaną w cieście


Super smaczny, kwaskowaty żurek z dodatkiem soczystej kiełbasy zapiekanej w cieście francuskim to prawdziwy raj dla podniebienia :)


Klasyczne potrawy na Wielkanoc cz.1

  • 1 laska dobrej swojskiej kiełbasy
  • ciasto francuskie (tyle aby zawinąć w nie kiełbasę)
  • litr bulionu drobiowego
  • 0,5 litra zakwasu żytniego na żurek
  • 2 ząbki czosnku
  • mała laska białej kiełbasy
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 4 jajka

Kiełbasę swojską zawijamy w ciasto francuskie i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 

Klasyczne potrawy na Wielkanoc cz.1

Po wyjęciu z pieca ostrym nożem tniemy na plasterki o grubości około 1,5 cm.

Do bulionu wlewamy zakwas, a po zagotowaniu wrzucamy białą kiełbasę.

Gotujemy około 20 minut, po czym doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Przed samym podaniem do każdej miseczki dodajemy po łyżeczce chrzanu ze słoika i podajemy z kiełbasą w cieście i jajkiem.

Smacznego :)


 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak