Kilka rad jak postepować ze świątecznymi wypiekami.

Opublikowano: 24.02.2011
Autor: IZABELA29
Kilka rad jak postepować ze świątecznymi wypiekami.
Dobrych rad nigdy za dużo, a w święta się przydają . Rady ,które pozwolą uniknąć niemiłych niespodzianek i zachować dobry humor podczas przygotowań świątecznych.
  •  Ciasta wszelkiego rodzaju przyrzadzane z masłem będa świeższe i lżej strawne ,jeżeli połowę masła zastąpimy tłustym twarogiem
  • Najbardziej popularnym sposobem sprawdzania czy wypiek jest gotowy to nakłucie patyczkiem.W tym celu wkładamy patyczek w najbarzdiej wyrośnięte miejsce ciasta.Jeżeli patyczek jest suchy i ciasto nie przykleja sie do niego ,oznacza to ,że jest już upieczone.
  • Kiedy ciasto zaczyna przypalać się od góry ,a w środku jest surowe ,należy przykryć je z wierzchu papierem do pieczenia lub pergaminem.
  • Jeśli ciasto nie chce odejść od formy wystarczy zostawić je na 5 minut ,po tym czasie łatwiej daje się wyjąć.
prymat